Economic

Se introduce un nou tip de voucher! Ce valoare are și cine poate beneficia

IMM Ajutoarele de la stat Programul Family Start FamilyStart Bani Sursa foto Antena 3 CNN Creștere salarială
Sursa foto Antena 3 CNN

Legea privind furnizorii de servicii casnice din România va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Noua lege permite acordarea de vouchere ca plată pentru serviciile casnice prestate.

În mod normal, serviciile casnice sunt prestate ocazional, de cele mai multe ori o dată sau de două ori pe săptămână, iar prestatorul nu primește salariu. Prin urmare, plățile pentru aceste servicii se fac frecvent în numerar și nu sunt supuse impozitării. Autoritățile europene lucrează de ceva vreme la punerea în vigoare a unei legislații care să facă aceste servicii conforme cu legea.

Prestatorii casnici vor primi vouchere

Autoritatea Europeană a Muncii a elaborat un studiu folosind informații colectate din 27 de state membre ale UE. Studiul publicat anul trecut a indicat că, dintr-un total de 12,8 milioane de angajați casnici, mai mult de jumătate nu aveau un contract și nu erau înregistrați la autoritățile locale de muncă. Prin urmare, peste 6,8 milioane de persoane lucrau, în esență, „ilegal”. Pentru a oferi cetățenilor un temei legal pentru a se angaja în anumite treburi casnice în schimbul unor sume de bani, guvernul român a decis să pună în aplicare această lege.

Ca urmare, un voucher este utilizat pentru a oferi o compensație pentru anumite sarcini casnice. Fără un formular scris și cu acordul ambelor părți, se creează un raport juridic între furnizor și beneficiar. Prin urmare, această lege specifică modul în care vor fi compensați lucrătorii casnici. De asemenea, legea specifică modul în care aceste vouchere vor fi cumpărate de către cei care primesc ajutor de la agențiile județene și municipale de ocupare a forței de muncă. Aceste cupoane sunt disponibile pentru a fi ridicate de la oficiul poștal sau online.

Voucherele pot fi schimbate în bani

Aceste cupoane pot fi schimbate în bani de către furnizorii de servicii domestice prin prezentarea lor la agenții, la oficiul poștal sau prin transfer în contul bancar. Furnizorul de servicii trebuie să răscumpere bonurile în termen de un an de la primirea lor. În plus, atunci când bonurile sunt schimbate în numerar, furnizorul va plăti automat impozitele și contribuțiile la stat.

Furnizorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului, potrivit legii care va intra în vigoare. Cuponul furnizat în schimbul furnizării de servicii casnice are și el o valoare de 15 lei. În plus, acesta nu poate fi dat unei alte persoane sau folosit de către prestator pentru a achiziționa bunuri sau servicii. Locuința unei familii sau a unei persoane singure reprezintă nivelul de activitate pentru munca domestică, care este definită prin lege ca fiind o muncă sporadică efectuată de un muncitor necalificat. Beneficiarii sunt cei care obțin servicii de la furnizor. Sunt incluse serviciile de curățenie, îngrijire personală, pregătirea hranei, croitorie și alte activități casnice, potrivit Antena 3.