Social

Se schimbă modul de acordare al burselor! Noi beneficii pentru elevi

elevi; sursă foto:aconomica.net
sursă foto:aconomica.net

Legile educației au suferit o revizuire recentă care reglementează bursele pentru elevii din sistemul de învățământ preuniversitar. Potrivit ministrului Ligia Deca, selecția candidaților pentru bursele sociale nu va mai fi făcută publică.

Ministerul Educației dispune de un buget considerabil pentru a finanța bursele pentru un milion de elevi. În realitate, ministerul condus de Ligia Deca este unul dintre puținele al cărui portofoliu nu este afectat de măsurile de austeritate.

În ce condiții se acordă bursele

Bursele pentru elevi sunt acordate lunar și variază între 300 de lei și 700 de lei, în funcție de factori precum performanța (700 de lei), meritul (450 de lei) și situația familială (300 de lei).

„Pentru anul școlar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează: bursa de merit – 450 lei/lună; bursa socială – 300 lei/luna; bursa tehnologică – 300 lei/lună” potrivit art. 103 alineatul (3) din Legea Educației.

Pentru a fi eligibil pentru bursa socială (300 de lei lunar), candidatul trebuie să îndeplinească o serie de cerințe și să fi aplicat anterior pentru bursă. „Am simplificat procedura pentru a ajuta copiii aflați în dificultate. Procedura va fi confidențială, iar noi îi vom proteja pe elevi, a declarat Ligia Deca.

În conformitate cu articolul 103 din Legea educației, consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ pot majora numărul de burse după cum urmează:

„Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație a unităților de învățământ în funcție de: sumele alocate de autoritățile administrației public locale; alte venituri obținute potrivit legii”.

Ce schimbări se aduc

Spre deosebire de bursa socială, care este descrisă ca fiind un mijloc de ajutor pentru elevii care provin din familii defavorizate sau care trec în mod regretabil prin anumite situații specifice, documentul citat precizează că bursa de merit este acordată pentru a încuraja succesul elevilor. Abordarea-cadru stabilește criteriile de acordare a acestora. Elevii care primesc acest tip de bursă au posibilitatea de a solicita ca informațiile de identificare și financiare să fie protejate în conformitate cu legile privind protecția datelor.

„Bursa de merit reprezinta o formă de stimulare a performanței elevilor.Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, prevăzute în metodologia-cadru, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Elevii care beneficiază de bursa socială au dreptul la păstrarea confidentialitatii asupra identității, datelor personale și informațiilor referitoare la situația de dificultate în care se află”, potrivit România TV.