Actual

Se vor tăia sau nu salariile românilor? Marius Constantin Budăi vine cu explicații

marius-constaantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: mmstiri.ro)
sursă foto: mmstiri.ro

Conceptul generării de economii bugetare pe seama cetățenilor României este respins de ministrul Muncii, Marius Budăi, care mai precizează că „PSD nu a fost niciodată legat de vreo tăiere de venituri”.

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, a recunoscut că România s-a angajat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca angajații din sectorul public să nu primească prime care să depășească 20% din salariu. El a declarat, joi, 20 aprilie, într-o conferință de presă la Ploiești, că noua lege a salarizării nu include „sub nicio formă” o reducere a salariilor bugetarilor.

Marius Constantin Budăi spune că românii nu vor avea de suferit

„Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, đar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a explicat ministrul Muncii.

Proiectul unei noi legi a salarizării, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, nu are în vedere „sub nicio formă” o reducere a salariilor bugetarilor, în ciuda angajamentului României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) potrivit căruia angajații publici nu vor primi prime care să depășească 20% din salariu.

Întrebat dacă crede că ar fi necesară limitarea zilelor de concediu sau a altor avantaje pentru a finanța deficitul bugetar, Marius Budăi a răspuns: „Categoric nu!.

El a recunoscut că „cea mai fericită perioadă” nu se trăiește în prezent în România, dar a adăugat că „asta nu înseamnă că nu trebuie să găsim soluții”.

Pentru PSD, pachetul de beneficii sociale este „o linie roșie” pe care partidul nu o va depăși, a amintit Budăi.

Budăi spune că PSD nu a tăiat niciodată veniturile românilor

„De PSD nu s-a legat niciodată vreo tăiere de venituri şi nu ne vom schimba obiceiul începând de anul ăsta, sub nicio formă. Am spus foarte clar că o strângere a şurubului trebuie şi din partea statului, din solidaritate pentru cetăţeni. Şi atunci, la Ministerul Muncii, deja de ieri (miercuri – n.r.) am semnat un ordin şi am redus cu 20% şi în unele locuri chiar cu 30% consumul de combustibil, studiem foarte bine şi am cerut agenţiilor din subordine ca acele achiziţii de bunuri şi servicii care mai suportă amânare, că necesitatea s-a demonstrat la construcţia bugetului, să fie amânate şi de asemenea deplasările, atât interne, cât şi externe, acolo unde suportă, să fie cuplate între ele, să fie amânate dacă se poate ş.a.m.d., dar nicidecum pe spinarea cetăţenilor României”, a afirmat ministrul Muncii.