Actual

Se majorează leafa românilor? Marius Budăi: „Sunt discuții pentru o nouă creștere a salariului minim”

Marius-Budai sursa capital
sursă foto: capital

Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că se depun eforturi considerabile pentru elaborarea unei noi legi a salarizării, care ar urma să fie lansată în anul 2023. Potrivit acestuia, se încearcă remedierea situației bugetarilor care au fost omiși din vechea lege, astfel încât să primească salariile corespunzătoare.

Ministrul a subliniat că această problemă ar fi fost mult mai simplu de rezolvat dacă prevederile existente nu ar fi fost suspendate de guvernarea anterioară. Marius Budăi a declarat că este greu să determine ce înseamnă un salariu decent și consideră că este o greșeală să ofere o valoare exactă. Ministrul a reiterat faptul că politicile sociale implementate până în prezent au fost necesare și nu un lux.

„Trebuie să avem echilibru între măsurile sociale și măsurile economice. Nu promovăm austeritatea sub nicio formă”, a afirmat ministrul la Antena 3.

Marius Budăi dă vina pe guvernele anterioare

Ministrul Muncii spune că de vină sunt „incendiile” aprinse în trecut, care au dus la un deficit excesiv: „Sunt foarte multe decizii și foarte multe măsurile pe care trebuie să le luăm”.

În privința celor două opțiuni pentru creșterea salariului minim, respectiv până la 3.500 de lei începând cu mijlocul anului 2023 sau până la 4.000 de lei la începutul anului 2024, Marius Budăi a menționat că sunt discuții în desfășurare în această privință. Ministrul a precizat că se caută cea mai bună soluție pentru a proteja interesele angajaților și ale angajatorilor, iar decizia finală va fi luată în urma unor analize și consultări ample.

„Din păcate, nu suntem într-o perioadă în care să dăm mesaje clare fără a greși și o să mă feresc să fac acest lucru. La 1 ianuarie, anul acesta, a fost un salt mare, de 450 de lei. Avem și discuții cu partenerii sociali. (…) Trebuie să avem discuții clare și oneste cu mediul de afaceri pentru a nu dezechilibra ce avem bun acum. Studiem ambele variante și vedem, în a doua parte a anului.

Sunt discuții pentru o nouă creștere a salariului minim fie la început de an, fie să vedem când… dar să avem o predictibilitate și pentru mediul de afaceri și ținând cont de evoluțiile și de puterea de cumpărare a celor care lucrează pe salariul minim”, a mai spus Marius Budăi.

Marius Budăi nu pare încântat de o posibilă majorare a pensiei minime

În ceea ce privește o posibilă majorare a pensiei minime la 3.000 de lei, Marius Budăi consideră că este necesar să se ia în considerare diferențierea între pensionarii cu stagiu minim de cotizare și cei care au muncit mai mult și primesc aceeași sumă de pensie. El a afirmat că trebuie să se analizeze cu atenție această problemă înainte de a lua o decizie, scrie RomâniaTV.

De altfel, Budăi a asigurat că nu vor exista tăieri de pensii: „Dacă alți colegi din coaliție, dacă oricare alt politician gândește prin reformă doar tăieri de venituri de la cetățeni, noi, PSD, ne despărțim de acest lucru. Dacă se va pune acestă problemă și dacă colegii din PNL vor veni cu această problemă, eu vă spun că la toate ședințele din coaliție la care am fost prezent nici măcar nu s-a pus această problemă. Însă, dacă ajungem la capitolul bunuri și servicii, la unele lucruri la care considerăm oportun că le mai putem amâna, cu siguranță că vom face acest lucru. Trebuie să luăm măsurile ca atare. Nu avem, la ora actuală, nivelul de salarii din România, fie că vorbim de privat sau de bugetari, care să permită reduceri de venituri”, a explicat ministrul PSD.