Actual International

Șeful AIEA ia în considerare stabilirea unei prezențe permanente la centrala nucleară de la Zaporojie

Șeful AIEA ia în considerare stabilirea unei prezențe permanente la centrala nucleară de la Zaporojie
Arhiva infoactual.ro

„Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori”, a declarat șeful AIEA.

Aflată sub controlul rușilor, centrala nucleară Zaporojie este inspectată de experții „Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”.

Un reactor al centralei Zaporojie a fost oprit

„Energoatom”, operatorul ucrainean a anunțat că,  din cauza presupuselor bombardamente rusești, a fost declanșat sistemul de oprire controlată pentru unul dintre cele două reactoare nucleare ale centralei, care mai sunt în funcțiune.

Iar Enerhodar, primarul orașului din apropiere, a declarat că au fost noi bombardamente rusești, în care au murit civili.

În schimb, Kremlinul susține că 60 de „sabotori” ucraineni, care ar fi încercat să captureze centrala, ar fi fost uciși.

Misiunea AIEA a fost îngeunată de diverse „provocări”

Rușii au bombardat și ruta prestabilită a misiunii AIEA, potrivit șefului administrației militare ucrainene.

Timp de mai multe ore, din motive de Securitate, echipa ONU s-a oprit la un punct de control ucrainean situat la 20 de kilometri de linia frontului.

În schimb, Kremlinul susține că ucrainenii sunt cei care au înscenat „provocări” pentru a zădărnici misiunea planificată a inspectorilor AIEA la centrala nucleară Zaporojie.

Exact în dimineața zilei de joi, 01.09.2022, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forţele ucrainene ar fi încercat să captureze centrala Zaporojie. Astfel, rușii au susținut că un număr de 60 de „sabotori ucraineni” ar fi traversat cu bărcile râul Nipru, care delimitează teritoriile controlate de cele două tabere.

De asemenea, Ministerul rus a mai susținut că au fost luate măsuri pentru a anihila operațiunea, folosindu-se inclusiv elicoptere.

Ce au făcut ucrainenii în tot acest timp

Între timp, ucrainenii au continuat ofensiva împotriva rușilor din nordul orașului Herson. Cu toate că autoritățile de la Kiev le-au cerut localnicilor și militarilor să nu posteze imagini cu manevrele efectuate de armată, pe rețelele sociale au apărut mișcări masive de trupe, iar rușii par să fi fost prinși pe picior greșit.

„Ucrainenii ne-au atacat cu tot ce aveau! Au trecut de prima noastră linie de apărare!”, a declarat un soldat rus.

Dar, pe de altă parte, Moscova susține că toate atacurile ucrainene au fost oprite.

Între timp, ministrul rus de Externe avertiza Moldova

Totodată, Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, a avertizat Moldova că orice amenințare la adresa securității trupelor ruse din Transnistria riscă să declanșeze o confruntare militară cu Moscova.

În acest context, Sergei Lavrov a declarat: „Toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice fel de acțiuni care vor prezenta o amenințare la adresa securității militarilor noștri vor fi considerate, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Federației Ruse”.

Potrivit ministerului de Externe de la Kiev, este un fals pretext creat de Moscova în Moldova.

La marginea orașului Energodar au căzut rachete rusești

După un drum în condiții periculoase de peste 100 de kilometri, cu plecare din orașul Zaporojie, echipa inspectorilor AIEA a sosit la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina. Iar O parte din experți au și plecat, pentru că, potrivit șefului misiunii, au văzut ce era de văzut.

„Am reușit, în aceste câteva ore, să adunăm multe, foarte multe informații. Lucrurile-cheie pe care trebuia să le văd, le-am văzut”, a spus Rafael Grossi, Director General al AIEA, într-o înregistrare video.

Pe 01 septembrie 2022, dimineața, la plecare, au sunat alarmele anti-aeriene și în același timp, au căzut rachete rusești la marginea orașului Energodar, pe celălalt mal al Niprului, la marginea căruia se află de fapt centrala nucleară.

Ce a declarat Directorul General al AIEA

“A fost o intensificare a activității militare, inclusiv în această dimineață. Am fost informat de către comandantul militar regional ucrainean despre aceasta și despre riscurile inerente. Dar nu ne oprim. Avem o misiune foarte importantă de îndeplinit. După cum știți, vom începe imediat o evaluare a securității și a situației de siguranță la centrala nucleară”, a declarat Rafael Grossi, Director General al AIEA.

După ce a inspectat centrala și după ce a revenit împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de Kiev, Rafael Grossi a declarat:

„Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori”

„Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru, însă este ceva ce nu poate continua să se producă”

Rafael Grossi a mai spus că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până duminică sau luni pentru a studia în amănunt situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară.

De asemenea, Rafael Grossi a mai transmis că Agenția Internațională pentru Energie Atomică va lua în considerare stabilirea unei prezențe permanente la centrala nucleară de la Zaporojie, potrivit digi24.ro