Diverse

Șeful NATO îl face de râs pe Putin după cea mai importantă retragere a trupelor rusești de la începutul invaziei în Ucraina

Șeful NATO îl face de râs pe Putin după cea mai importantă retragere a trupelor rusești de la începutul invaziei în Ucraina

La puțin timp de când Vladimir Putin a decis ca trupele rusești din Herson să fie retrase, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a tras de urechi pe Vladimir Putin și a afirmat că Ucraina va primi ajutor în continuare de la aliații și partenerii NATO.

„Suntem gata să continuăm să oferim sprijin atâta timp cât este nevoie”

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în fața Downing Street,  Jens Stoltenberg a mărturisit că Vladimir Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe și strategice” atunci când a invadat Ucraina. „Președintele Putin a făcut mai multe greșeli uriașe când a invadat Ucraina, greșeli strategice. Una dintre ele a fost să-i subestimeze pe ucraineni – curajul lor, angajamentul lor de a lupta și de a-și proteja țara.

Cealaltă greșeală pe care a făcut-o a fost să subestimeze aliații, partenerii NATO și capacitatea noastră de a sprijini Ucraina. Ceea ce am văzut aliații și partenerii NATO au oferit un sprijin fără precedent Ucrainei. Și ceea ce vedem când ne uităm la sondajele de opinie, la mesajele politice din diferite țări aliate NATO, este că suntem gata să continuăm să oferim sprijin atâta timp cât este nevoie”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit The Guardian.

„Cea mai sensibilă opţiune este să organizăm apărarea de-a lungul barierei fluviului Nipru”

Astăzi, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ascultat de ordinul șefului suprem, Vladimir Putin, și a început retragerea forţelor ruse din Herson. Este cea mai importantă retragere pe care trupele rusești au făcut-o de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, adică de aproape nouă luni. Serghei  Suriovikin a mărturisit că a fost o decizie „deloc uşor de luat” afirmând că nu mai este posibilă aprovizionarea oraşului Herson.

Odată cu această retragere, armata rusă va pleca de pe malul de vest al Niprului. „În aceste circumstanţe, cea mai sensibilă opţiune este să organizăm apărarea de-a lungul barierei fluviului Nipru”, a mărturisit Serghei Surovikin într-o reuniune cu comandanţi militari de rang înalt, susține BBC News.