Social

Seniorii vor primi 425 de lei la pensie! Care este județul cu cei mai mulți beneficiari

pensionari
sursa foto: playtech.ro

Din cauza pensiilor mici din România, un număr semnificativ de seniori au dificultăți în a trăi de la o zi la alta. Vârstnicii se descurcă cu greu să ajungă la sfârșit de lună din cauza inflației și a prețurilor record la alimente și utilități. Chiar dacă au contribuit la stat pe parcursul întregii lor cariere, mulți pensionari nu reușesc să ducă o viață lipsită de griji în anii bătrâneței.

Dar, în acest an, pensionarii au posibilitatea de a-și recalcula pensiile sau de a primi diferite tipuri de tichete sociale pentru a-i ajuta să facă față mediului inflaționist și costului extrem de ridicat al vieții.

Pensionarii vor primi tichete sociale de 425 de lei

Pensionarii sunt asistați de stat prin mai multe programe care îi ajută și le măresc suma pe care o primesc lunar. În acest an, pensionarii vor primi o plată cunoscută sub numele de tichet social, care are o valoare de 425 de lei și care va fi trimisă direct în conturile lor bancare.

Valoarea pensiei lunare pe care o primește fiecare senior va fi luată în considerare la întocmirea listei de beneficiari. Potrivit celor mai recente statistici guvernamentale, numărul pensionarilor care trăiesc cu venituri mici sau extrem de mici în România este în scădere. În consecință, numărul total al persoanelor care beneficiază de acest ajutor a scăzut la 1.142.497 în martie 2023, în condițiile în care în luna precedentă a aceluiași an au primit cu 1.074 de persoane în plus. Potrivit datelor care sunt centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, au fost 1.029.574 de persoane care au primit pensii din sistemul public, iar 112.923 de persoane au primit pensii în cadrul vechiului sistem de pensii pentru agricultori, potrivit datelor CNPP.

Care sunt județele cu cei mai mulți pensionari nevoiași

Pentru Bistrița-Năsăud, Maramureș și Cluj, cuantumurile ajutoarelor sociale au fost de 490 de lei, 489 de lei și, respectiv, 473 de lei. Cele trei orașe cu cea mai mare concentrație de bătrâni aflați în dificultate, în afară de București, unde 48.297 de pensionari au nevoie de ajutor social, sunt Suceava (41.811), Dolj (37.547) și Iași (36.944). Pentru vârstnicii din agricultură, care primesc o alocație medie mai mică de la bugetul de stat, situația este diferită. Alocațiile medii în cadrul planului de pensii pentru agricultori sunt de 303 lei, însă există anomalii ocazionale, cum ar fi în Gorj (392 de lei) și Ilfov (435 de lei). Iași (7.756 de beneficiari), Botoșani (7.387) și Dolj sunt județele cu cei mai mulți beneficiari ai acestor subvenții (7.318), potrivit Fanatik.ro.