Actual

Ce se întâmplă cu pensiile românilor după recalculare? Șeful CNPP vine cu explicații

bani cash numerar sursă foto: economedia
sursă foto: economedia

Pensionarii din România, îngrijorați de potențialele efecte negative ale recalculării pensiilor, au primit informații liniștitoare din partea lui Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), într-un interviu realizat în exclusivitate pentru Realitatea Plus.

Guvernul a luat decizia de a grăbi livrarea pensiilor populației și a început să alimenteze și cardurile de alimente ale oamenilor, în încercarea de a veni în sprijinul populației.

Mult trâmbițata recalculare a pensiilor a dat bătăi de cap românilor, care se tem că pensiile lor ar putea scădea în urma recalculării. Această îngrijorare este exacerbată de faptul că au existat voci în spațiul public care au lăsat să se înțeleagă această posibilitate.

Recalcularea pensiilor nu va duce la scăderea acestora

Din această cauză, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a ales să clarifice situația și să pună capăt zvonurilor, specificând că recalcularea pensiilor nu va duce la scăderea acestora.

„Noi prin această recalculare încercăm să eliminăm acele inechități acumulate de-a lungul timpului. Și aici mă refer în principal la faptul că actuala lege s-a modificat de foarte multe ori, și sunt persoane care au ieșit la pensie în perioade diferite, pe aceeași contributivitate, și au cuantumuri de pensii diferite.Dacă facem referire numai la indicele de corecție, care în ultimii 3 ani de zile a avut o valoare mare față de anii anteriori, vedem într-adevăr o diferență între pensionari în funcție de momentul în care a ieșit la pensie.

Lucrul acesta încercăm să-l facem, dar asta va însemna că pensiile care sunt în interiorul aceluiașii număr de puncte, vor crește pensiile mici față de pensiile la un nivel superior. Cele la un nivel superior nicidecum nu vor scădea. Nici  pensie, după acest proces de recalculare nu va scădea.Noi încercăm să creștem pensiile mici, nicidecum să scădem pensiile”, a spus Baciu, potrivit Realitatea.

Când șeful Casei Naționale de Pensii a fost întrebat dacă există perspectiva unei viitoare creșteri a pensiilor, acesta a răspuns afirmând că „Inclusiv acele pensii mari, dacă sunt calculate pe principiul contributivității este foarte bine. Înseamnă că persoana respectivă a contribuit la bugetul asigurărilor sociale de pensii și își merită această pensie. Noi vorbim despre pensiile care au același număr de puncte și sunt cunatumuri diferite. Aici trebuie să eliminăm aceste inechități, pentru că pensiile sunt calculate pe principiul contributivității, și sunt oameni care au contribuit și cu adevărat își merită cuantumul respectiv”

Pensiile vor fi majorate când vor fi bani la buget

Șeful Casei Naționale a Pensiilor a susținut că pensiile vor fi majorate atunci când vor exista bani la buget.

„De fiecare dată când bugetul asigurărilor sociale de pensii a permis aceste majorări, s-au făcut de-a lungul timpului.  12,5% a fost o majorare a punctului de pensie pentru toți pensionarii, dar au mai fost și acele ajutoare care vizează aproximativ aproape 4 milioane de pensionari care, cu acele ajutoare de care v-am zis, au depășit procentul de 15%. Dacă există voință și bani la buget în principal, să știți că de fiecare dată se face. Vreau să vă aduc aminte că în ultima perioadă au fost majorări succesive ale punctului de pensie, și acum dacă se impune și avem colectări bune la buget, sunt sigur că se va face lucrul acesta . Dar trebuie în același timp să fim raționali, pentru că pensiile nu se plătesc numai într-o lună, trebuie să le plătim pe parcursul unui întreg an, și bugetul trebuie să fie sustenabil,” a spus șeful Casei Naționale a Pensiilor.