Lifestyle

Sfaturi de la un expert privind pericolul exploziilor din case și alte locații 

Sfaturi de la un expert privind pericolul exploziilor din case și alte locații 
Pixabay

Mark Paddon, cunoscut ca Building Surveyor a investigat sute de explozii de gaz în Spania pentru asiguratori de top. Acum, el oferă oamenilor sfaturi pentru a evita potențialele tragedii.

Fiți conștienți de siguranța gazelor! Sfaturi de la un expert privind pericolul exploziilor și incendiilor din case și alte locații

Expertul Mark Paddon, Building Surveyor, care a investigat numeroase cazuri de explozii de gaz în Spania pentru asiguratori de top, spune care sunt sfaturile sale pentru proprietarii de imobile pentru a fi în siguranță.

Iată aceste sfaturi

Când vine vorba de gaz, un moment de neatenție poate distruge literalmente o clădire și vieți. Forța unei explozii de gaz nu trebuie subestimată niciodată. Dacă un sfert din butelia de gaz de dimensiuni standard (de la un aparat de încălzire sau de la o plită) se descarcă în locuință, explozia ar putea distruge întreaga casă și chiar o clădire mai mare (dacă se află într-un bloc de apartamente).

Multe case mai mici au goluri de podea comune, astfel încât, chiar dacă nu aveți gaz, instalația de gaz a unui vecin vă poate pune în pericol locuința.

Principalele motive pentru scăpările de gaze, altele decât simpla lăsare a unui aparat de gaz neaprins, sunt următoarele:

Țeavă flexibilă de gaz prost fixată – Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu țevile flexibile portocalii care se fixează pe țeava metalică cu nervuri de pe regulator și de pe aparat. Este important ca țeava să alunece peste toate nervurile și acest lucru este imposibil de realizat dacă nu scufundați capătul țevii într-o cană cu apă fierbinte înainte de a o împinge. De asemenea, trebuie să existe o clemă de fixare a țevii în jurul zonei cu nervuri. Țevile de gaz au o dată pe ele, în mod normal, iar această dată indică ziua în care trebuie reînnoită conducta. Dacă este ignorată, conducta se poate deteriora și se poate fisura.

Oboseala țevilor care nu sunt învelite prin pereți/pământ – Clădirile se pot mișca ușor din cauza mișcărilor termice, a mișcărilor sezoniere ale solului sau a unor probleme precum tasarea. Conductele de gaz trebuie să treacă liber prin structură printr-un manșon mai mare, altfel câțiva ani de mișcare pot rupe în cele din urmă o conductă metalică.

Scurgeri la îmbinările țevilor – Un instalator de gaze bun va testa toate îmbinările cu o soluție spumoasă, de exemplu, lichid de spălat vase și apă, pentru a vedea dacă apar bule, dar cele mai multe nu testează! Dacă acest test nu a fost efectuat, este foarte posibil să apară scurgeri încă din prima zi. Mișcarea aparatelor, cum ar fi introducerea și scoaterea unui aragaz, ar putea slăbi o îmbinare, în timp (în special în cazul în care conducta este rigidă).

Ventilație – Toate camerele, depozitele sau spațiile goale în care se află aparate pe gaz trebuie să fie ventilate corespunzător către exteriorul casei cu o cărămidă de aer. Verificați dacă acestea nu au fost blocate în vreun fel. (Aerisirile pot ajuta la dispersarea gazului dacă are loc o scurgere și sunt, de asemenea, necesare pentru a asigura o alimentare adecvată cu aer proaspăt).

Dacă simțiți miros de gaz

Nu aprindeți nicio lumină! (Scânteia poate fi suficientă pentru a aprinde gazul).

Deschideți cea mai apropiată fereastră/ușă și părăsiți clădirea, spunându-le tuturor celorlalți să facă același lucru. Nu vă adunați în afara clădirii, deplasați-vă la o distanță sigură.

Sunați la serviciile de urgență.

Important!

Rețineți că deconectarea curentului extern (de exemplu, de la un contor din afara clădirii) poate reduce riscul ca un aparat, cum ar fi un frigider, să aprindă gazul. Dar nu atingeți niciun întrerupător din zona de evacuare a gazului.

Dacă știți că alimentarea cu gaz este externă, ați putea, de asemenea, să opriți alimentarea din exteriorul casei (un robinet exterior ar trebui să fie amplasat acolo unde gazul intră în casă sau în zona de depozitare a gazului).

Dacă aveți îndoieli cu privire la siguranța gazului, solicitați unui instalator autorizat să vă verifice instalația.