International

Concluziile anchetei. Exploziile conductei Nord Stream sunt acte de sabotaj. Cum explică liderii lumii și Rusia această situație?

Concluziile anchetei. Exploziile conductei Nord Stream sunt acte de sabotaj. Cum explică liderii lumii și Rusia această situație?
captura video

Marți, 18 octombrie 2022, jurnaliștii de la ziarul suedez Expressen au făcut publice primele imagini cu una dintre conductele Nord Stream din Marea Baltică, de unde s-a scurs gaz în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Scurgerile au avut loc în urma unor explozii, potrivit ultimelor date ale anchetelor

Primele imagini ale conductelor Nord Stream afectate de explozie au fost surprinse de o cameră subacvatică (mai exact o dronă), la adâncimea de 80 de metri în Marea Baltică.

Potrivit imaginilor, una dintre conductele de gaz este aproape complet ruptă, iar pe fundul mării au fost identificate bucăți de oțel.

Se pare că cel puțin 50 de metri din conducta de gaz par să lipsească după explozie, potrivit celor relatate de jurnaliști.

Scurgerile de gaz au fost cauzate de explozii

În data de 18 octombrie 2022, Poliția din Copenhaga, Forțele de Apărare Norvegiene și PET au confirmat faptul că pagubele la Nord Stream 1 și 2 au fost cauzate de explozii.

Marți, Poliția din Copenhaga, într-un comunicat, a declarat următoarele: ”O investigație preliminară privind avariile asupra celor două gazoducte Nord Stream din partea daneză a Mării Baltice arată că scurgerile au fost cauzate de ”explozii puternice”.

Vis-à-vis de cele întâmplate, guvernul danez a acuzat că a fost vorba despre ”acțiuni deliberate”.

La momentul actual, în Danemarca, din cauza riscului de explozie, zona este încă izolată.

Ce a arătat ancheta Suediei

Investigațiile făcute de Poliția de Securitate Suedeză, Säpo, cu privire la scurgerile de la conductele Nord Stream, au condus la rezultate care, de asemenea, au întărit suspiciunea că s-a efectuat sabotaj grav asupra conductelor Nord Stream din zona economică suedeză și daneză.

Se precizează faptul că autoritățile suedeze și daneze au investigat patru scurgeri în conducte le care leagă Rusia și Germania.

Cine este vinovat de cele întâmplate

Aceste daune sunt considerate  de către liderii lumii  ca fiind un act de sabotaj, în timp ce  Moscova a încercat să dea nă vina pe Occident, sugerând că Statele Unite ale Americii (care au negat orice implicare) au de câștigat din toată această “poveste”.

Reamintim că scurgeri pe gazoductul Nord Stream 1, care circulă din Rusia până în Germania, au fost raportate pe 26 septembrie 2022.

În total, autoritățile daneze și suedeze au raportat patru scurgeri pe conductele de gaz, potrivit nyheder.tv2.dk