Lifestyle

Simona Halep ripostează. Prima apariție publică după suspendarea de 4 ani

Simona Halep doliu Sursa foto Digi 24

Simona Halep a primit verdictul din partea Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA). La numai o zi după ce a fost radiată din clasamentul WTA, românca a primit o nouă lovitură. Este vorba despre o suspendare de patru ani.

Deja a trecut un an de când fostul nr. 1 mondial nu a mai jucat în niciun meci oficial. Ea a fost acuzată de dopaj, după ce testele au arătat că ar fi consumat Roxadustat. Acest medicament se folosește în tratarea mai multor afecțiuni. Printre ele, cele renale, dar și tratarea anemiei. El figurează pe lista de medicamente interzise. Însă el a figurat o singură dată în analizele de urină ale sportivei, iar analizele de sânge au fost în mod constant negative.

Prima declarație făcută de Simona Halep

Tenismena, în vârstă de 31 de ani, ar avea vârsta de 35 de ani la finalul suspendării. Această vârstă este una asociată cu finalul de carieră în sportul alb. Și în momentul de față, sportiva neagă faptul că s-ar fi dopat:

„Aș putea spune că sunt șocată și este o mare nedreptate ce se întâmplă. Nu am luat niciodată dopaj și nu m-am dopat absolut niciodată și toate acestea o să iasă la iveală într-o bună zi și o să las experții să discute absolut orice pentru că ei știu ce este mai bine, ce s-a întâmplat și sunt convinsă că într-o zi o să dovedesc că sunt nevinovată și sunt curată.

Tot ce s-a întâmplat a fost nedrept din toate punctele de vedere, sunt foarte dezamăgită și pot să spun că sunt șocată că se poate judeca un sportiv doar pe presupunere, pe nimic concret. Toate analizele mele de sânge au fost negative și nu s-au găsit absolut niciodată substanțe interzise. La urină, doar pe data de 29 când a ieșit o cantitate infimă de Roxadustat și aceasta a fost totul.

Acum trebuie să ajung la TAS, o să fac apel la această decizie fără sens din punctul meu de vedere și sper că o să iasă adevărul la iveală într-o zi și o să lupt până la capăt ca să dovedesc aceste lucruri”, a susținut aceasta.

Mulți colegi de breaslă cer să se facă dreptate în cazul româncei. ITIA s-a arătat însă neînduplecată. Chiar dacă acceptă argumentul lui Halep, conform căruia ar fi consumat o substanță contaminată, datele îi fac deocamdată să mențină excluderea tenismenei din competiții.

Răspunsul ITIA

Asociația Internațională pentru Integritate în Tenis menține suspendarea.

„După un proces riguros și complex, salutăm decizia tribunalului independent. Numărul de dovezi trimise tribunalului, legate atât de roxadustat, cât și de pașaportul biologic, a fost substanțial.

ITIA a urmat procedura obișnuită, așa cum ar fi făcut cu orice alt sportiv, în concordanță cu Regulamentul Global Anti-Doping, pentru a îndeplini scopul și responsabilitatea noastră, aceea de a menține principiul de competiție corectă.

Noua medicină le permite specialiștilor să foloseasca tehnologia așa cum nici nu am fi visat, dar e suficient? Pe Digi Life și Digi Online, azi de la 19:00!

În cadrul hotărârii scrise, juriul a admis că s-a urmat procedura corectă. Înțelegem interesul public semnificativ în astfel de cazuri și vrem să rămânem cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”, a spus Karen Moorhouse. Aceasta este CEO ITIA.

În afara citatului lui Moorhouse, preluat de pe Digisport.ro, informațiile provin de pe pagina Cancan.ro.