Actual

Se suspendă programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Care este motivul?

panouri fotovoltaice, sursa foto cbc.ca
sursa foto cbc.ca

Se suspendă programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Mulți români doreau să se folosească de această inițiativă, pentru a se bucura de folosirea unei energii verzi. Acest program reprezintă o oportunitate foarte bună pentru români. De asemenea, protejarea mediului este un lucru important care ar trebui să conteze și să fie aplicat de toată lumea. Acest proiect era o mână de ajutor în acest sens.

Românii înscriși în programul „Casa Verde Fotovoltaice” vor avea parte de o veste nefavorabilă. Inițiativa se suspendă pentru moment. Conform anunțului AFM, blocarea proiectului a fost realizată prin decizia instanței.

Se suspendă programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a precizat că proiectul așteptat de multe persoane se suspendă. Acest lucru a fost decis în urma unui verdict dat de Curtea de Apel Oradea. Este vorba de un proces intentat de una dintre firmele care nu a primit certificarea în cadrul proiectului pentru a instala panouri fotovoltaice.

România a făcut o alegere atât de îndrăzneață cu acest proiect, care ar fi putut ajuta multe persoane. AFM se angajează să folosească toate eforturile pentru a continua programul cât mai curând posibil. Între timp, românii care s-au înscris în cadrul programului mai au de așteptat.

Proces în instanță

Se suspendă programul „Casa Verde Fotovoltaice”.  În urma procesului care este în curs, programul care le oferea finanțare românilor pentru montarea panourilor fotovoltaice a fost suspendat. Procesul a fost intentat de firma Dhelectric Systems SRL. Aceștia nu au primit aprobarea pentru a instala panouri în cadrul programului. Reprezentanții firmei au catalogat această decizie ca fiind o nedreptate și au mers în instanță.

Până la soluționarea dosarului, AFM trebuie să amâne procesele de demarare a proiectului. Mai exact, aceștia nu pot publica lista de instalatori validați, din care beneficiarii programului trebuiau să aleagă. Așadar, momentan, programul este suspendat.

Deblocarea programului

AFM a semnalat că va face tot ce este posibil pentru reluarea acestui program cât mai repede cu putință. Instituția a precizat că va depune o cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea. Reprezentanții proiectului susțin că procedurile de validare a participanților au fost respectate conform regulilor în vigoare.

„Administraţia Fondului pentru Mediu a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de DHELECTRIC SYSTEMS SRL”, susţine AFM în cadrul unui comunicat de presă.

Lipsa documentelor

Se suspendă programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Conform informațiilor, exista un document care lipsea din dosarul companiei reclamante. Este vorba de certificatul emis de ANRE de tip B sau alte certificate care să cuprindă competențe de tip B. Documentul lipsea din dosarul depus în vederea participării la program. Așa că, acest atestat a fost solicitat de Administrația Fondului pentru Mediu prin aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice în data de 12 mai 2023.

„Conform art. 12, alin. (3) din ghid, lipsa acestui document atrage respingerea cererii de validare dacă nu se transmite instituţiei prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice în termen de 5 zile lucrătoare. Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicaţia informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL a fost respins. ” au explicat reprezentanții AFM în cadrul comunicatului, conform  Daily Business.