Actual

Sindicatele din Învăţământ: „Așa nu se mai poate!” Prima grevă generală în 18 ani forțează mâna Guvernului

grevă profesori (sursă foto: playtech.ro)
Credit imagine: playtech.ro

După luni întregi de tensiuni între federațiile sindicaliștilor din învățământ și Guvern, se întâmplă: prima grevă generală din educație în 18 ani. Amintim că în 2005, cadrele didactice au fost în grevă timp de patru săptămâni. Este foarte posibil ca actuala grevă să se întindă de-a lungul următoarelor cinci săptămâni.

De asemenea, părinții își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația școlară a copiilor lor. Cei mai afectați sunt elevii din clasele terminale, respectiv a opta și a douăsprezecea, care vor susține examenele de încheiere a ciclului de studii. Amintim că revendicările sindicatelor au de-a face atât cu salarizarea cadrelor didactice și a cadrelor auxiliare din învățământ, precum și creșterea efectivă a bugetului acordat pentru educație.

Comunicatul profesorilor care au intrat azi în grevă

Reprezentanții sindicatelor au transmis un comunicat. Prin acesta, ei se distanțează de prejudecățile conform cărora ar căuta ajutoare sociale prin intermediul grevei generale. Ei își reiterează dorința de a obține salarii decente – amintim că în prezent, salariul net al unui debutant este de 2.400 de lei net, iar un profesor cu toate gradele și mai multe trepte de vechime obține maximum 4.500 de lei. De asemenea, cadrele auxiliare nu au primit majorări salariale simultan cu profesorii – așadar, situația lor ar putea fi cu atât mai precară.

Redăm mai jos comunicatul în întregime, așa cum a fost el publicat pe platforma de educație EduPedu.

Textul indignării: „Așa nu se mai poate!”

„Federaţiile din educaţie: Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru problemele din educaţie!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins ieri, 21 mai 2023, așa-zisa ofertă a Guvernului României.

NU avem nevoie de ajutoare sociale!

NU suntem asistați social!

AVEM nevoie de salarii decente!

NU am decis să facem grevă peste noapte!

NU facem jocuri politice!

ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE!

ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dăvadă de unitate.

Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!

Atenție, însă, la manipulările și dezinformările de pe rețelele sociale și cele care apar în spaţiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ!

De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest. Din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, am avut următoarele acțiuni de protest:

6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;
29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
10 mai 2023 – am organizatun marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.
Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă.”