Politică

SMURD, motiv de scandal politic! Alexandru Rafila solicită transferarea serviciului de urgență la Ministerul Sănătății! 

smurd

Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății își dorește să transfere serviciul de urgență SMURD din cadrul Ministerului de Interne, la Ministerul Sănătății. Motivele pentru care și-ar dori această schimbare.

SMURD ar urma să treacă printr-o transformare radicală, dacă o astfel de propunere ar fi pusă în aplicare!

În urma unor declarații recente, Alexandru Rafila a expus în spațiul public ideea conform căreia SMURD ar trebui să se afle în subordinea Ministerului Sănătății, pentru o mai bună integrare a serviciilor de urgență cu celelalte servicii medicale:

”La DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne – n.red.) sunt profesioniști, e domnul Arafat, dar evident discutăm de o activitate medicală, iar responsabilitatea în fața opiniei publice și a lumii medicale este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri, SMURD e o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii medicale e absolut necesară pentru că nu funcționează separat. Ele funcționează integrat. Trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții la un moment dat”, a declarat astăzi Rafila la o dezbatere publică.

Ministrul Sănătății nu a ezitat să îi recunoască meritele lui Raed Arafat, însă își susține opinia:

„Eu nu aș vrea să fie interpretat în vreun fel ceea ce am spus eu, am recunoscut și recunosc public toate meritele domnului Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor de urgență, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătății și lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea,” a adăugat acesta.

Reacția secretarului de stat Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) nu s-a lăsat așteptată, acesta atrăgând atenția asupra faptului că acest transfer între ministere ar slăbi sistemul și risca să strice tot ceea ce s-a construit până în prezent.

Tensiunile între Alexandru Rafila și Raed Arafat au apărut în contextul gestionării pandemiei de covid!

În 2021, bugetul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost de peste 2 miliarde de lei, iar SMURD are la rândul său un buget separat, alimentat din multiple surse (Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor, donatii, sponsorizari, dar și din bugetele autoritatilor publice locale).