Categories: Actual

Soluția unui general ISU: În caz de război, fiindcă n-avem suficiente adăposturi, oamenii să se ascundă și în peșteri

Judeţul Bihor are doar 120.000 de locuri în adăposturile civile, la 600.000 de locuitori. Cel puțin așa arată evidenţelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana – Bihor. Inventarierea a fost cerută ISU Crișana de prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea. Astfel, pus să explice această situație, șeful ISU Crișana Bihor a venit cu o soluție extrem de surprinzătoare.

În caz de război, fiindcă n-avem suficiente adăposturi, oamenii să se ascundă și în peșteri

Soluția șefului ISU Crișana Bihor, în fața problemei adăposturilor civile: „Avem suficient de multe peșteri în județ”

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a cerut inventarierea tuturor adăposturilor civile, după ce numărul celor aflate în evidenţă la ieşirea din iarnă s-a dovedit insuficient.

„În urmă cu două luni şi jumătate am inventariat adăposturile civile şi am văzut că aveam în inventarul public 96 de adăposturi, dintre care 93 erau funcţionale. Din 101 unităţi administrativ teritoriale, 84 au răspuns demersurilor ISU Crişana, iar 72 ( şi-au şi inventariat locurile disponibile. Astfel, astăzi suntem la aproximativ 120.000 de locuri în adăposturile civile în Bihor. M-a îngrijorat faptul că în acele adăposturi civile încap cam 5.700 de persoane, judeţul Bihor având peste 600.000 de locuitori”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Ţiplea.

El spune că adăposturile inventariate sunt subsoluri ale unor imobile aflate în proprietatea publică sau privată, aerisite și uscate, care îndeplinesc condiții minimale de confort pentru a putea oferi protecție populației, de la câteva minute la câteva zile.

„Nu s-au luat în calcul adăposturile subterane care nu sunt amenajate de om”

Pentru comandantul ISU Crișana, generalul Sorin Caba, soluția ar fi una total neașteptată, marcată de peșterile din județ, scrie ebihoreanul.

Prezent la conferinţa de presă, generalul Sorin Caba, comandantul ISU Crişana, a spus că situaţia nu este, totuşi, chiar atât de sumbră precum pare.

„Dacă în momentul de faţă undeva la mai bine de o cincime de populaţie poate fi adăpostită conform standardelor, asta nu înseamnă că populaţia Bihorului nu poate fi adăpostită”, a spus generalul.

Caba a afirmat că „nu s-au luat în calcul adăposturile subterane care nu sunt amenajate de om, iar în Bihor avem suficient de multe peşteri care într-o situaţie extremă pot constitui un adăpost”.

Potrivit comandantului ISU Crişana, în perioada de după anii ʼ90, legislaţia a fost modificată de aşa natură încât investitorii privaţi nu mai sunt obligaţi decât în situaţii deosebite să amenajeze adăposturi civile în subteran. Având în vedere acest lucru, ISU Crişana primeşte într-un an între trei şi şase cereri de înregistrare a unor adăposturi.

“Dacă în momentul de faţă undeva la mai bine de o cincime de populaţie poate fi adăpostită conform standardelor, asta nu înseamnă că populaţia Bihorului nu poate fi adăpostită”, a spus generalul.

Sălăvăstru Alexandru

Alexandru Sălăvăstru, studiază Filosofie românească la Școala Doctorală de Filosofie, a studiat Istorie și Politică militară în România secolelor XIX-XXI la Facultatea de Istorie și Relații Internaționale și Studii Europene la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti. Din 2020 scrie pentru publicatiile online www.animalzoo.ro și www.infoactual.ro

Recent Posts

Cele mai eficiente metode naturale de tratare a migrenelor

Migrenele sunt simptome debilitante, care îți pot afecta semnificativ calitatea vieții. Din fericire, odată ce…

3 zile ago

Patru lucruri pe care să le știți atunci când alegeți anvelopele

Atunci când decideți să cumpărați un nou set de anvelope pentru mașina dvs., există mai…

3 zile ago

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar anul acesta. Alimentele se scumpesc în perioada Paștelui

Românii cumpără cadouri pentru familie și cei apropiați în perioada Paștelui, iar ciocolata este unul…

4 zile ago

Pensiile vor fi livrate înainte de Paște! Guvernul a aprobat măsura

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern că se va aproba o…

4 zile ago

Belarus afirmă că a prevenit un atac cu drone lansat de Lituania asupra Minskului. Vilniusul respinge acuzațiile

Serviciile secrete din Belarus susțin că au dejucat un atac cu drone asupra Minskului. Acest…

4 zile ago

Fără fonduri pentru tinerii fermieri. Ajutorul va fi reluat abia în 2028

Resursele financiare destinate tinerilor fermieri au fost epuizate. Conform informațiilor disponibile, fondurile au fost consumate…

4 zile ago

This website uses cookies.