Diverse

Soția lui Zelensky, supărată pe britanici și pe Boris Johnson. Mesajul ei dur a fost contrazis chiar de soț

Soția lui Zelensky, supărată pe britanici și pe Boris Johnson. Mesajul ei dur a fost contrazis chiar de soț
Foto: Olena Zelenska/glamour.com

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska și-a exprimat nemulțumirea cu privire la o afirmație a  premierului britanic Boris Johnson. Soția lui Volodimir Zelensky nu se teme de nimic și a făcut referire și la poporul britanic. Mesajul ei a fost contrazis, ieri, chiar de soțul ei, președintele Zelenski.

În timp ce ucrainienii „numără victimele”, britanicii „numără bănuții”

După ce premierul britanic Boris Johnson a declarat că gospodăriile din Europa vor trebui să suporte criza din Ucraina, Olena Zelenska a declarat pentru BBC că impactul din Ucraina este dur pentru aliații săi.

Dar, în timp ce ucrainienii „numără victimele”, britanicii „numără bănuții”. Din punctul de vedere al primei doamne a Ucrainei, criza ar fi fost mult mai scurtă dacă țara sa ar fi fost sprijinită mult mai puternic. Pe de altă parte, Olena a subliniat că se întâlnește rar cu soțul său, dar comunică zilnic, cei doi fiind căsătoriți din anul 2003.

„Prețurile cresc și în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși”

„Înțeleg că situația este foarte grea. Dar dați-mi voie să amintesc că în perioada epidemiei Covid-19, și încă mai este printre noi, când au fost creșteri de prețuri, Ucraina a fost și ea afectată. Prețurile cresc și în Ucraina.

Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși. Așa că atunci când începeți să numărați bănuții din contul bancar sau din buzunar, facem același lucru și noi ne numărăm victimele”, a spus Olena pentru postul BBC, citat de Capital.ro.

În Marea Britanie, rata inflației este prognozată să atingă anul acesta un maxim al ultimilor 42 de ani

În timpul vizitei pe care a făcut-o la Kiev luna trecută, premierul Boris Johnson a afirmat că gospodăriile din Europa vor trebui să suporte criza costului vieții și să „păstreze cursul” cu Ucraina.

E adevărat că situația din Marea Britanie nu e tocmai una strălucită, rata inflației fiind prognozată să atingă anul acesta 13,3%. Adică un maxim din ultimii 42 de ani.

Potrivit informațiilor oferite de Banca Angliei, motivul principal pentru inflația creșterea scăzută și inflația ridicată a fost creșterea facturilor la energie, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina. Și țările europene au acuzat Rusia că limitează livrările de gaz, drept răspuns la sancțiunile impuse.

Boris este prietenul meu adevărat, spune președintele ucrainean Zelenski

Într-un mesaj puternic publicat ieri de Mail on Sunday, liderul ucrainean l-a salutat pe prim-ministrul în funcție ca pe un „prieten adevărat” care a acționat întotdeauna „rapid și hotărât” pentru a oferi ajutor în fața invaziei Rusiei. Zelenski i-a adus chiar un omagiu premierului Boris Johnson pentru ajutorul acordat după invazia Rusiei în acest lung mesaj de mulțumire.

Redăm o parte din textul transmis britanicilor și publicat ieri:

„Regatul Unit a fost un susținător constant al Ucrainei încă din primele zile ale independenței noastre față de fosta Uniune Sovietică, în 1991.

Ași fost alături de noi în fiecare etapă a transformării noastre într-un stat cu adevărat democratic. Ne-ați ajutat să arătăm lumii întregi că tranziția cu succes a unei națiuni mari, post-sovietice, nu este doar posibilă, ci și de dorit dacă doriți să aveți un efect sistemic asupra întregii regiuni.

Din păcate, a fost notat în mod corespunzător și în Rusia. Kremlinul a decis să acționeze rapid înainte ca oamenii săi să primească mesajul că își pot alege și liderii și pot decide singuri cum să-și conducă propria națiune. (…)

Sunt mândru să spun din nou că în această perioadă dificilă Marea Britanie a stat umăr la umăr cu noi, ca cel mai drag prieten și cel mai apropiat aliat. În calitate de președinte, îmi dau seama că politica și acțiunile Guvernului întruchipează voința publică.

Sunt impresionat de numărul de steaguri ucrainene care arborează sus și cu mândrie în Regatul Unit să demonstreze solidaritatea cu Ucraina și ucrainenii.

Sunt profund încurajat de unanimitatea și coeziunea tuturor partidelor politice din parlamentul britanic în sprijinul Ucrainei. Oamenii din Marea Britanie ar trebui să știe că în fiecare zi de luptă pentru însăși existența lor, ucrainenii sunt extrem de recunoscători țării tale.

Dar cred și în puterea conducerii personale. Știu că nu a fost o călătorie ușoară pentru Boris Johnson, deoarece a trebuit să facă față multor provocări interne. A acorda prioritate sprijinului pentru Ucraina a cerut mult curaj și determinare. (…)

Numărul mare de donații caritabile a făcut de rușine națiuni mult mai mari, în timp ce mii de britanici grijulii și-au deschis inimile și casele pentru a permite a peste 100.000 de femei și copii ucraineni să găsească refugiu în Marea Britanie. Asta i-a ajutat pe mulți dintre soldații noștri să lupte mai departe fără să-și facă griji pentru familiile lor.

În aprilie, în timp ce bătăliile continuau să dezvolte și ignorând preocupările personale de securitate, prim-ministrul dumneavoastră a sosit din nou la Kiev, aducând un mesaj: Nu sunteți singuri în această luptă, vă vom sprijini! (…)