Actual International

Eveniment fără precedent în cei 70 de ani de domnie. Regina Elisabeta a ales un loc unic pentru numirea noului premier

Eveniment fără precedent în cei 70 de ani de domnie. Regina Elisabeta a ales un loc unic pentru numirea noului premier

Pentru prima dată în cei şaptezeci de ani de domnie, regina Elisabeth a II-a nu îl va numi pe următorul premier la Londra.

Ceremonia de învestire urmează să aibă loc la Balmoral, Scoţia, unde locuieşte regina în prezent, a anunţat Palatul Buckingham, potrivit BBC.

Eveniment fără precedent în cei 70 de ani de domnie. Regina Elisabeta a ales un loc unic pentru numirea noului premier

Noul premier şi Boris Johnson vor pleca în Scoţia, pentru a lua parte la evenimentul din 6 septembrie, o ocazie unică în timpul domniei actualului monarh britanic.

În timpul domniei sale de 70 de ani, regina Elisabeth a II-a, în vârstă de 96 de ani, şi-a numit noii premieri la Palatul Buckingham.

Unul dintre cei doi candidaţi la cursa pentru Downing Street, Liz Truss sau Rishi Sunak, va fi anunţat ca lider al Partidului Conservator pe 5 septembrie.

Cei doi și-au petrecut vara încercând să câștige cât mai mulți susținători dintr-un total de 160.000 de membri de rang înalt ai partidului conservator britanic.  Rezultatul acestui vot va fi anunțat luni, pe 5 septembrie.

Foto: Liz Truss sau Rishi Sunak. Unul dintre ei va fi numit de Regina Marii Britanii în funcţia de prim ministru

În calitate de lider al celui mai mare partid din Parlament, câștigătorul va fi invitat de regina  Elisabeta a II-a să formeze următorul guvern al Marii Britanii și să devină cel de-al 15-lea prim-ministru în domnia sa. Numirea unui nou prim-ministru este una dintre principalele responsabilități ceremoniale ale Reginei în calitate de șef de stat.

Boris Johnson este aşteptat să îşi anunţe demisia în faţa reginei a doua zi, succesorul său fiind numit de monarh la scurt timp după aceea.

În calitate de şef de stat, este datoria reginei să numească premierul care conduce Guvernul Majestăţii Sale

Palatul Buckingham a anunţat că regina îşi va întrerupe şederea la Balmoral pentru a se întâlni cu noul prim-ministru – al cincisprezecelea în cei 70 de ani de domnie.

Palatul nu a oferit un motiv pentru schimbarea planurilor, dar se ştie că regina s-a luptat cu probleme de deplasare în ultimele luni.

Monarhul este în prezent în vacanţa de vară tradiţională în Scoţia cu familia şi oaspeţii, unde stă de obicei din august până în octombrie.

În calitate de şef de stat, este datoria reginei să numească premierul care conduce Guvernul Majestăţii Sale.

Fiecare lider a fost numit la Palatul Buckingham începând cu domnia reginei Victoria. Singura excepţie a fost în 1908, când Herbert Henry Asquith a călătorit în oraşul francez Biarritz, unde se afla regele Edward al VII-lea, pentru ceremonia de învestire.

Prinţul Charles al Marii Britanii a deschis oficial, pentru prima dată, noua sesiune a Parlamentului de la Londra. Evenimentul a avut loc în luna mai

În luna mai, Prinţul Charles al Marii Britanii a deschis oficial, pentru prima dată, noua sesiune a Parlamentului de la Londra, ocazie cu care a susținut primul său discurs al tronului. A fost un moment de cotitură în istoria monarhiei din această ţară, regina Elisabeta a II-a lipsind, pentru prima oară, din 1963, din cauza problemelor de mobilitate cu care se confruntă.

Ceremonia de săptămâna viitoare va fi prima când un prim-ministru și-a prezentat oficial demisia sau a fost numit în afara Palatului Buckingham în timpul celor șapte decenii pe care Regina le-a petrecut la tron.

Mai multe evenimente din ultimele 12 luni au fost modificate pentru „confortul” Reginei, unul dintre cele mai recente exemple fiind sosirea ei la Castelul Balmoral la începutul acestei luni. Momentul este marcat în mod tradițional de o gardă de onoare la porțile moșiei, dar anul acesta totul a avut loc în mod privat.