Actual Sănătate

Speriați de extinderea ”variolei maimuței”, americanii numără vaccinurile din depozite

Speriați de extinderea ”variolei maimuței”, americanii numără vaccinurile din depozite
Foto: Pixabay/Video: Antena3/YouTube

Pe fondul creșterii continue a numărului cazurilor de ”variolă a maimuțelor”, State Unite a decis să examineaze depozitele de vaccinuri, după cum relatează New York Times, cu referire la briefingul de marți, 24 mai 2022.

Speriați de extinderea ”variolei maimuței”, americanii numără vaccinurile din depozite

În timp ce mai mult de o duzină de țări se confruntă cu focare de variolă de maimuță, oficialii americani din domeniul sănătății din Statele Unite se grăbesc ”să evalueze rezervele de vaccinuri și tratamente care ar putea fi necesare pentru a limita răspândirea bolii”, titrează New York Times. Organizația Mondială a Sănătății a stocat aproximativ 31 de milioane de doze de vaccin antivariolic, care ar putea fi folosite pentru a limita variola maimuțelor, dar care este posibil să își fi pierdut din putere, în deceniile care au trecut de când au fost produse.

Până ieri, existau peste 100 de cazuri confirmate de variolă de maimuță în 14 țări din afara Africii, iar alte zeci de cazuri erau în curs de investigare. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a îndemnat oficialii din domeniul sănătății din Europa să evalueze disponibilitatea vaccinurilor antivariolice, a antiviralelor și a echipamentelor de protecție personală.

Cele mai mari grupuri de variolă de maimuță au fost raportate în Europa, în special în Spania. Oficialii spanioli investighează două surse potențiale de apariție a focarelor: ”un eveniment de petrecere gay, organizat în Insulele Canare și o saună din Madrid”, scrie New York Times. Multe dintre infecțiile inițiale din Europa au fost raportate ”în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați”, menționează aceeași sursă.

Vaccinul original împotriva variolei este asociat cu efecte secundare rare, dar severe, și nu ar trebui administrat anumitor pacienți, inclusiv celor care sunt imunodepresivi. Un vaccin mai nou, numit Jynneos, a fost aprobat în anul 2019, pentru prevenirea atât a variolei, cât și a ”variolei maimuțelor”, spun oficialii din sănătate americani.

Prevenire: Oficialii pot recomanda imunizarea unui cerc de contacte apropiate în jurul celor care s-au dovedit a fi infectați – o abordare numită ”vaccinare în inel”, metodă care a mai fost folosită, pentru a suprima alte focare de boli rare.

 

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!