International

Gafă enormă a unei televiziuni din Taiwan. Postul a anunțat un atac al Chinei cu rachete, în contextul unor tensiuni militare

taiwan

În timpul unei emisiuni difuzate miercuri dimineață, o televiziune din Taiwan susținută chiar de către guvernul țării, anunța un atac chinez cu rachete asupra infrastructurii din Taipei. Știrea vine în contextul unor tensiuni militare crescânde cu Beijing-ul.

Gafă enormă a unei televiziuni din Taiwan. Postul a anunțat un atac al Chinei cu rachete, în contextul unor tensiuni militare

Totul s-a petrecut în momentul în care pe banda de alertă din josul ecranului a apărut următorul mesaj: „nave militare și infrastructură critică de la Taipei sunt lovite de rachete ale Chinei”. După ce și-au dat seama de greșeală, responsabilii și-au cerut scuze și i-au îndemnat pe oameni să nu intre în panică.

„Cetățeni, vă rugăm să nu vă panicați. Clarificăm informația și ne cerem scuze”, a transmis o prezentatoare a televiziunii, ulterior.

Ea a justificat eroarea spunând că a fost vorba de niște alerte pentru exerciții ale pompierilor de marți, dar care au fost difuzate miercuri dimineață din cauza unei erori tehnice.

Printre alerte s-au inclus și mesaje conform cărora „războiul ar putea începe”, o stație de tren a fost incendiată de „agenți chinezi” sau „președinta Taiwanului a declarat stare de urgență”.

Istoricul țării cunoscute oficial drept Republica China

China nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său și a intensificat activitățile militare în apropiere în ultimii doi ani pentru a forța insula să accepte pretențiile de suveranitate ale Beijingului.

De asemenea, Taiwanul și-a ridicat nivelul de alertă de când Rusia a invadat Ucraina, temându-se că regimul de la Beijing va face o mișcare similară, deși guvernul nu a raportat niciun semn că un atac este iminent.

Taiwanul, țară guvernată democratic, succesoarea vechii republici chineze de dinaintea Războiului Civil Chinez, încheiat cu victoria comuniștilor în China continentală, este cunoscută oficial drept Republica China și respinge pretențiile regimului de la Beijing asupra teritoriului său.

China și Taiwanul s-au despărțit după războiul civil în 1949. Republica China, fondată după abolirea monarhiei și prăbușirea dinastiei Qing după Revoluția Xinhai din 1911, și-a continuat existența în Taiwan și, o lungă vreme, până la începutul anilor ’70, a fost recunoscută ca guvern legitim al întregii Chine de majoritatea comunității internaționale, fiind inclusiv membru permanent al Consiliului de Securitate ONU.