Social

Statul acordă câte 200 de euro tinerilor dintr-o anumită categorie! Vezi dacă te poți înscrie

Euro, sursa foto Mesagerul de Bistrita ajutor de stat
sursa foto Mesagerul de Bistrita

Elevii și angajații cu vârsta de până la 26 de ani care sunt înscriși în școli acreditate de stat sau private sunt eligibili pentru finanțare publică pentru a cumpăra calculatoare noi. Aceștia trebuie să provină din familii în care venitul lunar brut al fiecărui membru nu depășește 500 de lei pentru a putea participa la schema de finanțare.

Programul „Euro 200”, care oferă bani elevilor și profesorilor pentru ca aceștia să poată cumpăra calculatoare, va fi continuat și în 2023, cu anumite modificări.

Cine poate beneficia de bani

Programul „Euro 200” a suferit modificări ca urmare a Hotărârii nr. 395 din 4 mai 2023, care modifică indicațiile metodologice de aplicare a Legii nr. 269/2004 privind acordarea de ajutoare financiare pentru stimularea achiziționării de calculatoare. Această hotărâre a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2004.

Noul regulament al programului „Euro 200” prevede că, începând cu anul 2023, sunt eligibili pentru ajutor financiar toți elevii și studenții în vârstă de până la 26 de ani, înscriși oficial într-o instituție de învățământ acreditată de stat sau privată și care provin din familii cu un venit anual brut pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 de lei. Conform schemei, elevii primesc un voucher în valoare de 200 de euro în lei, calculat la cursul de schimb anunțat de Banca Națională a României în ultima zi a lunii anterioare achiziției.

În cazul calculatoarelor achiziționate prin programul „Euro 200”, configurația minimă recomandată de autorități este următoarea: pentru calculatoarele de tip desktop, se recomandă un procesor cu o frecvență nominală minimă de 3,0 GHz, HDD de cel puțin 500 GB sau SSD de cel puțin 240 GB și memorie RAM DDR3 sau DDR4 de cel puțin 8 GB. Pentru monitorul LCD sau LED se recomandă o diagonală minimă de 18,5 inci și o rezoluție minimă de 1920 x 1080. În plus, sunt necesare o tastatură, un mouse optic și o cameră foto.

Se recomandă ca laptopurile, notebook-urile, ultrabook-urile și dispozitivele analoge să aibă cel puțin un procesor dual-core, 8 GB de memorie RAM DDR3 sau DDR4, un HDD de 500 GB sau un SSD cu cel puțin 240 GB de stocare. Se recomandă o cameră foto și o diagonală minimă de 14 inci. Rezoluția recomandată este de 1366 x 768. Computerele descrise la alineatul (2) care sunt achiziționate cu asistență financiară în conformitate cu Legea nr. 269/2004, cu modificările și completările ulterioare, trebuie să aibă un sistem de operare licențiat.

Ce trebuie să conțină dosarul

În cadrul dosarului de înscriere la programul de finanțare trebuie să se depună un formular de cerere standard, împreună cu o copie a certificatului de naștere sau a cărții de identitate a elevului. În cazul studenților, acesta trebuie să fie însoțit de o copie a documentului de identitate al părintelui sau al tutorelui legal și, dacă este necesar, de un document care să stabilească tutela legală.

Potrivit RomâniaTV, dosarul trebuie să includă și copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate ale celorlalți membri ai familiei, dacă este cazul, precum și un certificat de la școlile celorlalți frați.

De asemenea, va fi nevoie de o declarație pe propria răspundere a părintelui, tutorelui, reprezentantului legal sau susținătorului legal, după caz, sau a unei persoane care a împlinit vârsta de 18 ani, care să ateste personal că venitul brut lunar pe membru de familie se încadrează în plafonul prevăzut, precum și de o adeverință de la instituția de învățământ din care să reiasă media generală/nota de absolvire din anul școlar anterior solicitării ajutorului financiar pentru achiziția de computere.