Actual

Statul recunoaște drepturile acestor români! Ce categorie de lucrători primește mai mulți bani

Statul recunoaște drepturile acestor români! Ce categorie de lucrători primește mai mulți bani

Vești bune pentru lucrătorii culturali profesioniști! Aceste persoane care organizează evenimente și expoziții de natură culturală și creativă se vor bucura de drepturi similare cu cele ale salariaților. Totuși, va fi nevoie de o anumită contribuție, se arată în textul Ordonanței de Urgență a Guvernului care reglementează astfel statutul lucrătorului cultural.

De asemenea, conform ordonanței nr. 21/2023, persoanele care intră în această categorie profesională sunt supuse următoarei definiții:„lucrător cultural profesionist – autorul sau artistul interpret și executant, așa cum sunt aceștia definiți în Legea nr. 8/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și/sau persoana fizică ce desfășoară o activitate culturală de suport sau auxiliară, dintre cele enumerate în anexă, care s-au înregistrat, ca atare, în scop fiscal, pentru o durată de trei ani”. Așadar, este vorba despre cineva care a creat sau a ajutat la crearea unor opere literare sau artistice, în mod independent sau în cadrul unei asociații de profil, prin activități care au fost înregistrate fiscal în ultimii trei ani.

Noile drepturi ale lucrătorilor în domeniul culturii

Conform noului OUG, acești lucrători culturali profesioniști dobândesc statutul de asigurați. Prin urmare, ei beneficiază de următoarele drepturi:

„a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;

b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;

c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;

d) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal”.

Pe de altă parte, există restricții pe care toți românii vizați trebuie să le ia în vedere. Dintre acestea, cea mai importantă este incompatibilitatea între prestarea activităților culturale și încasarea indemnizației de creștere a copilului.

Dar concediul de creștere a copilului?

Lucrătorii culturali trebuie să renunțe la statutul lor atunci când solicită indemnizația de creștere a copilului. Pe de altă parte, contribuțiile pe care le-au adus statului înainte de a face solicitarea, din calitatea de artiști și muncitori în domeniul artelor și culturii, pot servi drept criterii de eligibilitate pentru a beneficia de indemnizație, se arată în textul de lege și în explicația oferită de avocatnet.ro.

„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară”.