Actual International

Mii de lucrători din Sănătate, în stradă la Madrid. Ce solicitări au cadrele medicale

Mii de lucrători din Sănătate, în stradă la Madrid. Ce solicitări au cadrele medicale
@fravm Twitter.com

Lucrătorii din domeniul sănătății organizează un protest de amploare în capitala Spaniei, Madrid, cu cerințe care le-ar rezolva situația incertă actuală în domeniul de activitate ales.

Mii de lucrători din sănătate protestează la Madrid. Ce solicitări au cadrele medicale spaniole

Lucrătorii din domeniul sănătății din Madrid au organizat duminică, 15 ianuarie 2023, un protest de amploare. Oamenii solicită prin acțiunea lor încetarea reducerilor și privatizării asistenței medicale în regiune.

Zeci de mii de persoane au mărșăluit în centrul capitalei spaniole, declarând că guvernul regional conservator distruge sistemul public de sănătate.

Această grevă a fost anterior suspendată din cauza vacanței de Crăciun.

Oameni îmbrăcați în halate albe au străbătut străzile Madridului bătând tobe și scandând „Tăierea sănătății publice este criminală”.

Protestatarii au umplut bulevardul principal, care se învecinează cu muzeul El Prado din oraș, ca parte a ceea ce ei numesc Marea Albă sau marea albă a manifestanților.

Protestul a fost organizat după ce, de mai mulți ani, asistența medicală primară din comunitatea autonomă se confruntă cu presiuni majore din cauza lipsei de personal sau de resurse.

Din acest motiv, domenii precum urgențele spitalicești sunt acum copleșite de pacienți, în mai multe spitale publice din stat.

„Avem în jur de 40 sau 50 de pacienți pe zi și putem să le acordăm cam șase minute fiecăruia. Problema este că nu ne permit să acordăm îngrijiri adecvate pacienților”, a declarat Ana Encinas, un medic cu peste 30 de ani de experiență din Madrid, citată de Reuters.

Protestatarii susțin că guvernul regional favorizează sănătatea privată și că lucrează la desființarea sistemului public de sănătate.

Protestele din Madrid au fost organizate anterior și de către medicii din asistența medicală primară și pediatri în luna noiembrie, care au planificat o grevă pe termen nelimitat.

La acea vreme, 200 de mii de spanioli au ieşit în stradă la Madrid pentru a-i susţine pe medicii de familie. Personalul sanitar este în grevă de o săptămână din cauza reformelor din medicina de urgenţă impuse de Guvernul Regional.