Actual Lifestyle

Statul român, amenințat că va fi dat în judecată de cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume. Care sunt motivele?

Statul român, amenințat că va fi dat în judecată de cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume. Care sunt motivele?
wikipedia.org/ financialintelligence.ro

Al patrulea cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume și unul dintre cei mai importanți jucători în energia eoliană din România (respectiv, Grupul portughez EDP Renewables) a investit 750 milioane euro până acum în România, în proiecte cu o capacitate totală instalată de peste 500 MW. A anunțat anterior că este pregătit să investească într-o producție suplimentară de până la 1.000 de MW pe piața locală, avertizând însă de atunci asupra supra-impozitării. Acum amenință. Grupul portughez a decis acum să atace în justiție noua taxă introdusă în energie de Polonia și România.

Decizia Guvernului român

La sfârșitul anului 2022, Guvernul de la București a hotărât o contribuție de solidaritate de 60% profitului impozabil, procent dublu față de cel minim prevăzut în regulamentul Uniunii Europene, de 33%, principalele  victime ale deciziei Guvernului fiind OMV Petrom și Romgaz, se menționează într-o analiză profit.ro.

Polonia, măsură similară cu cea a României

De altfel, și Polonia a dispus măsuri de urgență pentru a recupera veniturile din utilități, pentru a ajuta consumatorii care se confruntă cu creșterea prețurilor la energie.

Ulterior, EDP Renovaveis a ajuns la concluzia că măsurile din ambele țări nu urmează principiul Uniunii Europene de a recupera doar veniturile realizate pe piață și nu iau în considerare acoperirea prețurilor, astfel că ar impozita profiturile pe care companii precum EDP Renovaveis nu le-au realizat efectiv.

Ce decizie a luat compania EDP

În acest context, EDP Renovaveis, care operează centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate de 697 megawați (MW) în Polonia și 521 megawați (MW) în România, a decis următoarele: „EDP va întreprinde toate acțiunile în justiție pentru a contribui la revenirea la un stat de drept echitabil, care ar putea sprijini investițiile atât de necesare în surse regenerabile în aceste țări și în Uniunea Europeană”, întrucât noile taxe ar putea duce la „plăți nerezonabile” și costuri potențiale de aproximativ 300 de milioane de euro (320 de milioane de dolari).

EDP Renewable în România

Anul trecut, în primăvară, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții grupului EDP Renewable, șeful Guvernului anunțând atunci că portughezii sunt pregătiți să investească într-o producție suplimentară de până la 1.000 de MW.

La momentul respectiv, profit.ro a semnalat că grupul avertizează că prelungirea supraimpozitării producătorilor de energie din surse ne-fosile, în prezent în vigoare, precum și eventuala suspendare a schemei de sprijin pe bază de certificate verzi pentru producția de energie regenerabilă, sunt de natură să provoace pierderi semnificative companiilor din domeniu și să descurajeze investițiile. Dar, între timp, supraimpozitarea nu numai că a fost prelungită, ci și înăsprită. EDP Renewable a intrat pe piața României în 2008, prin achiziționarea mai multor proiecte eoliene în diferite etape de dezvoltare.

Primul parc eolian din România

În 2010 a finalizat construcția primului său parc eolian din țară și în 2013 a început să funcționeze prima centrală solară. În octombrie, subsidiara locală a grupului portughez EDP Renováveis a obținut aviz de racordare pentru proiectul construirii unui nou parc eolian, care ar urma să fie cel mai mare din portofoliul local al companiei.

De asemenea, EDPR plănuiește construirea unui parc eolian nou și la Negrilești, Galați, cu putere instalată de până la 70 MW. De altfel, EDPR a început încă din 2022 să cumpere proiecte de unități de producție de energie regenerabilă în România.

În vara lui 2021, portughezii au preluat o firmă locală, Energopark SRL, deținută de mai multe entități juridice înregistrate în Cipru, care are în portofoliu un proiect datând încă din 2010, privind construirea unui parc eolian de 56 MW în județul Bacău.

EDPR achiziționează companii locale

Apoi, începând din toamna anului trecut, EDPR a început să achiziționeze companii locale aparținând unui grup de antreprenori români și italieni, cu proiecte de parcuri fotovoltaice în județul Timiș.

Pentru moment, a fost convenită preluarea firmei Solar Phoenix SRL, care are un proiect de construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 49 MW în comuna Bazoșu Nou din Timiș, precum și a societății International Solar Energy SRL.

În total, grupul respectiv de antreprenori deține proiecte de centrale solare de circa 135 MW în comunele Bazoșu Nou, Moșnița Nouă, Tormac și Dragșina din Timiș, potrivit datelor publice disponibile.

Centrale electrice eoliene operate de EDPR

La momentul actual, EDPR operează în România

  • centralele electrice eoliene Făcăieni, Cobadin, Cernavodă, Peștera, Albești, Vulcani și Sarichioi,
  • parcurile fotovoltaice Cujmir, Băilești, Burila Mică, Dăbuleni, Grojdibodu și Vânju Mare, cu putere instalată cumulată totală de peste 520 MW.

În 2022, grupul portughez a decis unificarea sub o singură „umbrelă” juridică a operațiunilor comerciale ale celor 13 unități de producție, pentru reducerea costurilor și eficientizarea tranzacționării pe piețele centralizate locale de energie electrică, dar și pentru finanțarea și implementarea mai facilă a planurilor investiționale noi.

Concret, s-a hotărât ca EDPR România, Cernavodă Power, Peștera Wind Farm, Sibioara Wind Farm și VS Wind Farm să fuzioneze prin absorbție în cadrul EDPR România SRL, potrivit profit.ro.

Decizia ExxonMobil în 2022

De asemenea și gigantul petrolier american ExxonMobil, până în vară concesionar și operator al celui mare mare perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, calitate pe care a transferat-o în august companiei de stat Romgaz contra a peste 1 miliard de dolari, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene la Curtea Generală a UE din Luxemburg contestând adoptarea de către acesta, în octombrie, a Regulamentului european ce obligă statele membre să le impună producătorilor de țiței, gaze și cărbune, precum și rafinăriilor de petrol și cocs, plata unei contribuții de solidaritate de minimum 33% pe profiturile impozabile care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021, supraimpozitare proaspăt adoptată și de România.