Social

MIPE vrea să dea câte 1.000 de euro tinerilor! În ce vor putea fi investiți banii

MIPE vrea să dea câte 1.000 de euro tinerilor! În ce vor putea fi investiți banii

Csilla Hegeduș, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPED), a anunțat că aproximativ 20 de mii de tineri vor putea beneficia de un grant în valoare de 1.000 de euro. MIPE încearcă astfel să-i determine pe tineri să devină investitori la bursă.

„Am vrea să facem un proiect combinat, în care să fie o parte educațională, respectiv să ajutăm în jur de 20 de mii de tineri să fie investitori la bursă și ne-am gândit – și spun acest lucru în prima vista, e un gând care se va modifica după consultări – să le oferim 1.000 de euro ca un grant, dacă ei vor investi 1.000 de euro la bursă. Ne-am gândit să fie în termen de patru ani, deci 250 de euro pe an, dar bineînțeles partea de educație și training trebuie să preceadă”, a declarat secretarul de stat MIPE Csilla Hegeduș.

Scopul acestui grant este unul educativ, respectiv de a-i determina și învăța pe tineri cum să investească la Bursa de Valori București (BVB) și să crească masa investitorilor din rândul acestei categorii de vârstă.

„Cred că vom contribui semnificativ la creșterea investitorilor care, după ce învață și după ce văd ce se întâmplă la bursă, după aceea, în primul rând, pot să atragă și pe alții. Dar, pe de altă parte, pot să devină investitori din banii lor proprii. Foarte pe scurt, proiectul este lansat. Din 6 martie, se pot depune proiectele. Principiul este primul venit, primul servit”, a mai precizat secretarul de stat, citat de România TV.

De unde provin banii pentru tinerii investitori la bursă

Fondurile alocate acestui nou grant prevăzut de MIPE pentru tinerii investitori la bursă reprezintă, de fapt, provin din bugetul de 35 de milioane de euro alocați programului „Listarea la bursă a întreprinderilor”, program sprijinit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Programul face parte din Pilonul III al PNRR, Componenta C9 (Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare), Investiția I3 (Scheme de ajutor pentru sectorul privat), Măsura 2 (Schemă de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă). Prin intermediul acestuia, companiile antreprenoriale, inclusiv IMM-urile, pot depune cereri de finanțare în perioada 6 martie – 6 aprilie pentru obținerea de granturi în vederea listării la bursă.

Programul „Listarea la bursă a întreprinderilor” prevede sprijinirea a aproximativ 280 de companii cu fonduri nerambursabile destinate acoperirii a 70% din cheltuielile eligibile pentru emiterea de acțiuni noi în conformitate cu condițiile BVB.

Pentru ce pot folosi companiile sprijinul nerambursabil

Conform condițiilor PNRR, programul „Listarea la bursă a întreprinderilor” poate fi accesat de întreprinderile înființate în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale cu capital majoritar privat, care au sediul social în România.

Fondurile alocate prin program se vor acorda conform principiului primul venit, primul servit. Asistența financiară nerambursabilă are o valoare maximă eligibilă de 25.000 euro, pentru proiectele de listare a unei oferte publice inițiale primare prin Sistemul Multilateral de Tranzacționare administrat de BVB, și de 200.000 euro, pentru proiectele care vizează listarea unei oferte publice inițiale primare pe Piața Reglementată administrată de BVB.

Banii sunt destinați pentru:

– consultanța juridică,

– tarifele instituțiilor pieței,

– serviciile de audit financiar și consultanță fiscală,

– consultanța și intermediere a ofertei publice sau plasamentului privat,

– consultanța pentru raportul de sustenabilitate și rating ESG,

– adaptarea întreprinderii la cerințele guvernanță corporativă, standarde de raportare ESG și relații cu investitorii necesare menținerii pe piața de capital.

Notă redacție: Din respect pentru dumneavoastră, acest articol nu este însoțit de publicitate