Culinar

Știți să gătiți oul de prepeliță? E aliment și delicatesă în același timp

Știți să gătiți oul de prepeliță? E aliment și delicatesă în același timp
drmax.ro/flaveur.ro

Un aliment sănătos, oul de prepeliță  este considerat o delicatesă în multe părți ale lumii, inclusiv în Asia, Europa și America de Nord.

FOTO drmax.ro

De exemplu, în bucătăria japoneză, ouăle de prepeliță sunt uneori folosite crude sau gătite ca tamago (omletă japoneză) în sushi (un preparat servit cu orez oțetit sau acrit, combinat cu diverse alte ingrediente) și adesea fac parte din prânzurile bento (mâncare la pachet).

În alte țări, ouăle de prepeliță sunt considerate mai puțin  exotice:

  •  În Columbia, Brazilia, Ecuador și Venezuela, un singur ou fiert de prepeliță este un topping obișnuit pentru hamburger și hot dog, adesea fixat cu o scobitoare.
  •  În Filipine, kwek-kwek  este o delicatesă populară din mâncarea de stradă, care constă din ouă de prepeliță fierte moale înmuiate în aluat de culoare portocalie înainte de a fi frigăruite și prăjite.
  •  În Indonezia, pachetele mici de ouă fierte de prepeliță sunt vândute de vânzătorii ambulanți ca gustări, iar ouăle de prepeliță în frigărui sunt vândute ca satay (un fel de mâncare din Asia de Sud-Est din carne condimentată, frigărui și la grătar, servită cu sos) pentru a însoți felurile principale precum soto (o supă tradițională indoneziană, compusă în principal din bulion, carne și legume) și bubur ayam (terci indonezian de orez cu pui).
  • În Vietnam, pungi cu ouă de prepeliță fierte sunt vândute pe tarabele stradale ca gustări ieftine de bere.
  • În Coreea de Sud, potrivit wikipedia.org, pungi mari și ieftine de ouă de prepeliță fierte sunt vândute în magazinele alimentare.

Ouăle de prepeliță, sursă de proteine, vitamine și minerale

Utilizarea ouălor de prepeliță în rutina alimentară poate aduce un plus de proteine, vitamine și minerale necesare pentru sănătate. Astfel, potrivit drmax.ro, beneficiile ouălelor de prepeliță pentru sănătate sunt:

  • Reduc riscul de anemie
  • Echilibrează nivelul de colesterol
  • Îmbunătățesc sistemul imunitar
  • Curăță și detoxifică organismul
  • Stimulează metabolismul
  • Imbunătățesc vederea
  • Pot trata alergiile (întrucât conțin cantități mari de proteine ovomucoide – un tip de proteină care acționează ca un antialergic natural)

Cum pot fi preparate ouăle de prepeliță

Ouăle de prepeliță pot fi preparate în aceleași moduri în care se prepară și ouăle de găină, iar în rândurile următoare vă propunem o rețetă gustoasă, ușor de preparat și sănătoasă

Ciuperci umplute cu ouă de prepeliță și prosciutto

FOTO bucataria.lidl.ro

Ingrediente:

  • Ciuperci Champignon – 12 bucăți
  • Cașcaval ras – 12 lingurițe
  • Prosciutto crud – 12 bucăți
  • Ouă de prepeliță – 12 bucăți
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  • Se curăță ciupercile, se îndepărtează codițele și coaja apoi se asează în tavă, pe hârtie de copt.
  • Se condimentează cu sare și piper după gust (atentie, prosciutto fiind sărat, nu se pune sare multă).
  • Se pune în fiecare ciupercă o linguriță de cașcaval răzuit si se apasa bine. Peste cașcaval se pune o jumătate de felie de prosciutto. Apoi, în fiecare ciupercă se sparge un ou de prepeliță și se dă totul la cuptorul încins la 220 de grade Celsius, timp de 10-12 minute sau până oul de prepeliță e făcut.