Actual Diverse

Weekend cu proteste masive în Europa. Mii de oameni au ieșit în stradă: unii pentru energie, alții anti-LGBT. Video

Weekend cu proteste masive în Europa. Mii de oameni au ieșit în stradă: unii pentru energie, alții anti-LGBT. Video

Un weekend incendiar, la propriu, în câteva orașe din Europa. Două motive i-au scos pe oameni în stradă cu zecile de mii: frica de a nu avea curent electric și căldură, facturi exorbitante și la polul opus, împotriva LGBT. Cine și unde au protestat, în cele ce urmează.

Weekend cu proteste masive în Europa. Mii de oameni au ieșit în stradă: unii pentru energie, alții anti-LGBT. Video

Federația sindicală austriacă, ÖGB, a convocat sâmbătă, 17 septembrie, 45 de marșuri demonstrative, proteste masive, în toată Austria.

„Nu vrem milioane, vrem să mâncăm, să ne încălzim, să trăim”, scrie pe un banner ținut de doi reprezentanți ai Asociației Pensionarilor din Austria în Schweizer Garten din Viena. Împreună cu alte mii de oameni au urmat apelul Federației sindicale austriece (ÖGB) de a ieși în stradă sâmbătă după-amiază din cauza inflației, transmite publicația austriacă Kurier.

45 de astfel de demonstrații au fost înregistrate sâmbătă în toată Austria, dintre care 31 numai la Viena. Presa a scris că aproape o mie de polițiști au asigurat ordinea publică.

Adevărate scene de război au fost filmate ieri în Serbia: Poliția, atacată cu petarde și bâte la marșul LGBT de la Belgrad. Un marș #EuroPride, a avut loc sâmbătă la Belgrad, începând cu ora locală 16.00, chiar dacă ministrul de Interne din țară a interzis manifestația. Organizatorii au găsit totuși o variantă pentru a susține un marș restrâns. Dar nu a fost, însă, să fie așa.

Rezultatul evenimentului

Zeci de persoane au fost arestate, polițiști răniți, mașini distruse Poliția a intrat în conflict cu protestatarii de dreapta sâmbătă, în timp ce câteva mii de persoane participau la un marș LGBTQ, în Serbia, pentru a marca sfârșitul săptămânii EuroPride, un eveniment organizat în fiecare an într-un oraș european diferit, transmite Reuters.

Polițiștii au intrat în conflict cu mai multe persoane care au încercat să perturbe marșul, a declarat premierul Ana Brnabic. 10 ofițeri de poliție au fost ușor răniți, cinci mașini de poliție au fost avariate și 64 de protestatari au fost arestați.

Despre invitați și participanți

La manifestație a fost prezent, în semn de solidaritate, și ambasadorul SUA în Serbia. Un marș anti-LGBT a fost organizat în paralel de sârbii care se opun unor astfel de evenimente, iar mișcarea a degenerat în violențe de stradă.

Ciocniri violente au fost raportate pe mai multe străzi din capitala Serbiei între mai multe grupuri de manifestanți anti-LGBT și Poliție. Unele imagini video au apărut pe rețelele de socializare și arată cum Poliția este atacată violent de bărbați îmbrăcați în negru. Dar ce a ieșit la final nu arată deloc bine.

Anularea evenimentului de către preşedintele sârb Aleksandar Vučić, motivată de presiunile partidelor de extremă dreaptă şi a unor reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, nu i-a descurajat pe activiştii pentru drepturile civile, relatează Mediafax. Cei care se împotrivesc marșului au organizat și ei o contraonfensivă.

Imagini video cu violențe au început să circule pe rețelele de socializare, după ce marșul Europride a început. Din primele informații se pare că unii preoți ar fi fost violenți și ar fi avut un comportament inadecvat, iar forțele de ordine au intervenit. Organizatorii erau pregătiţi pentru o bătălie juridică, asociaţiile LGBTQ+ s-au mobilizat şi au adunat 27.000 de semnături, iar Consiliul Europei caracterizaseră decizia autorităţilor drept „deplorabilă”.

Comisarul UE pentru egalitate, Helena Dalli, se află la Belgrad, pentru a participa la eveniment.

„Fericită să fiu la Belgrad pentru cea de-a 30-a aniversare a Europride şi să apăr egalitatea şi drepturile pentru toţi. Aştept cu nerăbdare discuţiile cu guvernul, societatea civilă şi participanţii la conferinţa privind drepturile omului”, a scris comisarul maltez pe Twitter. Grupul Renew Europe, condus până de curând de Dacian Cioloş, a confirmat parada.

„După presiunea internaţională masivă şi munca grea a ONG-urilor, se pare că parada a primit în sfârşit undă verde să aibă loc”, se arată într-un comunicat media. Da, dar ce a ieșit la final, după această decizie – No comments.

Foto: Facebook Poliția