Social

Studenții din cămine vor îngheța de frig la iarnă. Decizia conducerii: fără reșouri și mâncare caldă

Studenții din cămine vor îngheța de frig la iarnă. Decizia conducerii: fără reșouri și mâncare caldă

Se anunță vremuri grele pentru studenții care stau la cămine. Universitățile au mărit prețurile, pentru că facturile la gaz și curent electric au depășit orice limită. În plus, studenții nu vor mai avea voie să folosească aparate de încălzire în camerele de cămin.

Să nu se mai gătească în camere

Din ce în ce mai mulți studenți aleg să se cazeze la cămine, pentru că prețurile pentru garsoniere sau apartament au ajuns foarte mari. Din nefericire, nici la cămine nu mai e ce a fost, pentru că și aici au crescut prețurile. În plus, studenților li se cere să facă economie și sunt rugați să nu folosească reșouri sau calorifere electrice.

Și nici să nu gătească în camere. Potrivit declarațiilor rectorului Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu, odată ce studenții vor ține cont de acest lucru facturile la energie vor fi mai mici, iar cazarea lor în cămine accesibilă.

Vinovat pentru această situație grea este tariful energiei care, din ianuarie 2023, acesta crește cu 70%, în funcție de costul utilităților. „Să nu folosească aparate de încălzire când avem confort, să nu gătim în cămine”, susține rectorul Politehnicii Bucureşti.

Crește tariful și la studenții la Academia de Studii Economice

De asemenea, rectorul Academiei de Studii Economice a declarat și că tariful va crește, pentru studenții economiști, în medie, cu 100 de ei. Nici la căminul unde vor locui studenții la Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești situația nu e mai bună, pentru că și acolo un loc va fi mai scump cu 20%.

„Avem preţuri de la 250 la 300 de lei loc pe cameră şi include toate cheltuielile, adică nu va plăti nimic în plus. Au internet, tv, apă, tot, nu plătesc nimic suplimentar”, a mărturisit Ştefan Drăgan, director administrativ al unui cămin. Până în acest moment, se pare că singura instituție care are grijă de bugetul studenților este Universitatea București. În toate căminele sale, cazarea este, cel puțin până acum, mai scumpă cu doar 10 lei.