Actual Social

În București chiriile continuă să crească. Care este explicația specialiștilor în domeniu

În București chiriile continuă să crească. Care este explicația specialiștilor în domeniu
capital.ro

În București, în ultima perioadă, prețurile chiriilor au explodat, iar oamenii se întreabă care este cauza. De la o săptămână la alta, proprietarii de apartamente cer cu 10-30 de euro în plus!

Cât este în prezent chiria pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere  din București

Proprietarii de apartamente din București au mărit chiriile, încât acestea ar avea vreo legătură cu prețul carburantului.

De exemplu, chiria pentru o garsonieră în zonele de la periferia Capitalei a ajuns să fie aproape 300 de euro/ lună, iar cele din centrul orașului au ajuns să fie închiriate chiar și cu 350-400 de euro pe lună.

Există și situații când prețul solicitat ajunge chiar și la 500 de euro/ lună.

De asemenea, pentru un apartament cu 2 camere se percepe o chirie de 400-450 de euro/ lună, iar cei care doresc să închirieze un apartament în zona de nord a Capitalei trebuie să scoată din buzunar 450-500 de euro/ lună.

Care este explicația scumpirii chiriilor în București

Potrivit managerului de vâznări, Cosmin Gîță, „Pe piață au rămas puține locuințe de închiriat”.

De asemenea, pentru ziare.com, Gîță a mai precizat: „Din punctul meu de vedere, motivul real pentru care au crescut chiriile la locuințe, indiferent că sunt vechi sau nu, este pentru că în momentul de față pe piață au rămas puține locuințe de închiriat. Și cererea e mare. Așadar, fiind puține apartamente, garsoniere și vile de închiriat, proprietarii majorează prețul. Suntem în scădere cu numărul de locuințe noi achiziționate cu scopul principal de a le închiria. Acum înregistrăm 2 apartamente pe săptămână, să spun cam 8-10 pe lună, dar nu este ritmul cu care eram învățați”.

În perioada anterioară, era o adevărată afacere să cumperi un apartament nou, cu credit de la bancă, după care să îl închiriezi, întrucât chiria era suficientă pentru plata ratei la bancă, iar proprietarul rămânea chiar și cu ceva în plus. Dar, în condițiile în care ROBOR-ul a crescut vertiginos, ratele au crescut și ele, iar chiria nu mai acoperă nici plata ratei la bancă.

În prezent, rata este mai mare decât chiria

Managerul de vâznări, Cosmin Gîță, a declarat că „Proprietarii nu prea au mai fost încurajați să achiziționeze locuințe pe care să le închirieze, pentru că deja nu a mai fost vorba despre un business. De exemplu, dacă cumpără acum un apartament, cu ROBOR-ul crescut și toate astea, rata locuinței e foarte posibil să fie mai mare decât ar putea să obțină din chirie. Și cam aceasta este explicația”.

Chiriile vor mai crește și în perioada următoare

Luând în considerare faptul că din luna octombrie încep facultățile, Capitala va fi luată cu asalt de studenți și prin urmare  prețul chiriilor din București va continua să crească, potrivit ziare.com