Lifestyle

Studiu. Ora de culcare regulată reduce riscul de depresie

Studiu. Ora de culcare regulată reduce riscul de depresie

Ce înseamnă un stil de viață sănătos? Mulți se gândesc doar la ceea ce mănâncă, însă specialiștii spun că, pe lângă alimentație, starea de sănătate este afectată de somn, deoarece organismul nostru se recuperează și celulele noastre se regenerează în timpul somnului. Așadar, ora de culcare este importantă.

Știm deja că trebuie să dormim, însă oră de culcare regulată este importantă pentru un stil de viață sănătos. Un nou studiu arată o legătură între tiparele neregulate de somn și un risc crescut de stări proaste și depresie.

Cercetările au implicat măsurarea directă a orelor de culcare și stările de spirit a milioane de medici în primul an de formare profesională. Oamenii de știință au descoperit că cei cu tipare de somn variate aveau stări de spirit proaste și simptome mai accentuate de depresie.

Orele neregulate de somn sunt capabile să accentueze riscul de depresie, astfel sugerând că respectarea ritmului circadian este la fel de importantă pentru sănătatea mintală ca numărul suficient de ore pentru un somn liniștitor.

Factor subapreciat care poate viza depresia și starea de bine

„Aceste descoperiri evidențiază consistența somnului drept un factor subapreciat care poate viza depresia și starea de bine”, a spus Srijan Sen, neurolog la Universitatea din Michigan, SUA.

Medicii implicați în studiu nu reprezintă populația generală, însă grupul a oferit oamenilor de știință o oportunitate de a studia un număr mare de oameni aflați într-o situație similare de-a lungul mai multor luni.

Ignorarea ritmului circadian ”atacă” starea noastră de spirit

În concluzie, creșterea cantității de somn, trezitul mai târziu și culcatul mai devreme, precum și respectarea unui tipar strict de somn, au îmbunătățit starea de spirit a participanților. Ceea ce poate nu a fost documentat în mod corespunzător anterior este cât de importante sunt tiparele de somn regulate în relație cu acești factori, potrivit Science Alert.

Experții sugerează că ignorarea ritmului circadian poate fi dăunătoare pentru starea noastră de spirit și poate crește riscul apariției depresiei în timp. Dacă încerci să te culci și să te trezești mereu la aceeași oră pentru o perioadă îndelungată de timp s-ar putea ca starea ta de spirit să se îmbunătățească semnificativ.