Lifestyle

SUA promite 85 de milioane de dolari pentru Turcia și Siria. Criza umanitara a unit o lume întreagă

Cutremur Turcia Sursa foto AP News
Sursa foto: AP News

Cea mai importantă agenție de ajutor umanitar din cadrul guvernului american a promis 85 de milioane de dolari (70 de milioane de lire sterline) pentru ajutorarea urgentă a victimelor cutremurelor din Turcia și Siria.

Fondurile Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) vor fi alocate pentru adăposturi, provizii pentru vreme rece, alimente, apă și asistență medicală.

Ajutor pentru cutremurele din Turcia și Siria 

Aceste măsuri au loc în timp ce țări din întreaga lume trimit echipaje de căutare și ajutoare în regiune, unde au murit peste 20.000 de persoane.

Salvatorii spun că este nevoie de provizii acum, altfel mai multe persoane vor muri din cauza frigului.

Într-o declarație de joi, USAID a precizat că oferă, de asemenea, „asistență în domeniul igienei și al salubrizării pentru a menține oamenii în siguranță și sănătate”.

Directorul agenției, Samantha Power, a desfășurat deja o echipă de răspuns la dezastre (Dart), care operează în prezent din orașele turcești Adiyaman, Adana și Ankara, conform bbc.com.

Echipa este formată din aproximativ 200 de persoane, inclusiv experți în recuperarea în caz de dezastru, 159 de persoane care se ocupă de căutare și salvare și 12 câini. Grupul a adus aproximativ 170.000 de kilograme de echipament, inclusiv mașini capabile să mute molozul.

Trupele americane se află, de asemenea, în regiune pentru a ajuta la transportul de provizii cu elicopterul, pe fondul distrugerii pe scară largă a drumurilor, a declarat joi directorul adjunct al USAID, Isobel Coleman, pentru CBS News.

Milioane de dolari pentru victimele cutremurului 

„Este frig. Este iarnă. Oamenii au nevoie de adăpost. Au nevoie de hrană, au nevoie de apă, de igienă”, a spus ea despre zona afectată de cutremur, vorbind din Ucraina.

Guvernele din întreaga lume au promis ajutoare și salvatori pentru a ajuta în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade care a avut loc luni.

Canada a promis 10 milioane de dolari canadieni (7,4 milioane de dolari, 6,1 milioane de lire sterline) și s-a oferit să echivaleze cu alte 10 milioane de dolari canadieni în donații.

Echipe de salvare au fost trimise, de asemenea, de India, Germania, Coreea de Sud, Israel și multe alte națiuni.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat joi că „o mulțime de oameni” supraviețuiesc „în aer liber, în condiții din ce în ce mai proaste și oribile”.

Cutremurul din Turcia și Siria a atins 7.8 grade magnitudine

Pe 6 februarie 2022, un cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs în sud-estul Turciei și nord-vestul Siriei. Cutremurul a avut un impact asupra infrastructurii din ambele țări, limitând accesul la electricitate, apă potabilă și aprovizionarea cu alimente.

Ambasada SUA din Turcia a emis o alertă externă pe 6 februarie, sfătuindu-i pe cetățenii americani să urmeze instrucțiunile de siguranță și să contacteze organizațiile guvernamentale locale de gestionare a dezastrelor pentru asistență. Este posibil ca asistența medicală să fie limitată sau indisponibilă.

Lucrătorii din domeniul ajutorului umanitar care trebuie să călătorească în regiunea afectată trebuie să fie conștienți de faptul că în Siria există o epidemie de holeră. Holera la călători este rară, dar poate apărea acolo unde există un acces limitat la alimente și apă sigure. Pentru a preveni holera, călătorii ar trebui să respecte liniile directoare privind apa și alimentele sigure și să se spele pe mâini.