Diverse

SUA returnează o monedă rară, bătută de evrei în timpul rebeliunii împotriva Romei. Valoarea ei este de-a dreptul șocantă. Foto

SUA returnează o monedă rară, bătută de evrei în timpul rebeliunii împotriva Romei. Valoarea ei este de-a dreptul șocantă. Foto

O monedă rară a fost confiscată în anul 2017, când colecționarii au încercat să o vândă la o licitație din Denver, unde a fost listată ca având o valoare estimată între 500.000 și 1 milion de dolari. Dar nu a trecut de obstacolele legale pentru a fi returnată Israelului până în această vară.

SUA returnează o monedă rară, bătută de evrei în timpul rebeliunii împotriva Romei. Valoarea ei este de-a dreptul șocantă. Foto

Sfertul de siclu de argint, a cărui valoare este estimată la 1 milion de dolari, a fost bătut în secolul I de către evreii care l-au creat ca o declarație de suveranitate în timpul răscoalei cunoscute în istoria omenirii sub numele de Marea Revoltă.

Date informative: Primul război iudeo-roman (66-73 d.Hr.), numit uneori Marea Revoltă Evreiască, având și denumirea de Războiul Evreiesc, a fost prima dintre cele trei mari rebeliuni ale evreilor împotriva Imperiului Roman.

Anchetatorii americani au returnat luni, 12 august 2022, Israelului o monedă de argint rară despre care spun că a fost bătută ca semn al independenței în timpul Marii Revolte împotriva opresiunii romane din 66-73 d.Hr. și care, secole mai târziu, a fost jefuită dintr-un sit arheologic din Valea lui Elah.

Experții spun că moneda, o piesă de un sfert de șekel cu ramuri de palmier și o coroană și datată în anul 69 d.Hr., se numără printre cele mai rare monede rămase din sângeroasa revoltă evreiască împotriva Romei imperiale. Reacția romană a inclus jefuirea și incendierea Muntelui Templului în anul 70 d.Hr. și, în anul 73 d.Hr., distrugerea ultimelor rezistențe evreiești de la Masada.

Experții spun că această monedă, datată în jurul anului 69 d.Hr., este una dintre cele mai rare monede rămase din timpul revoltei evreiești împotriva Romei imperiale. Se estimează că valorează până la 1 milion de dolari. Foto: The Manhattan District Attorney’s Office

Primii pași ai evreilor în lumea banilor

Culmea ironieie este că le era interzis. Și cu toate acestea, monedele au apărut.

Baterea unor astfel de monede de către evrei în timpul rebeliunii a fost considerată o declarație majoră de suveranitate din partea unor oameni cărora romanii le interziseseră să emită monede de argint.

Ilan Hadad, investigator numismatic și arheolog în cadrul Autorității israeliene pentru antichități, a numit moneda „o comoară națională” care „are un puternic simbolism religios și politic pentru evreii și creștinii din întreaga lume„.

„Monede ca aceasta au fost o declarație de independență foarte directă a pământurilor Israelului”, a spus el. „Le-au făcut prin zgârierea imaginilor împăraților de pe monedele de argint romane și refacerea lor.”

O coroană de flori înconjoară cifra 4 în alfabet ebraic pe una dintre fețele monedei, indicând că aceasta a fost creată în al patrulea an al rebeliunii. Foto: The Manhattan District Attorney’s Office

Despre recuperarea și întoarcerea monedei ”acasă”

Recuperarea monedei, despre care se spunea că a fost excavată ilegal în 2002, a venit după ani de căutări în mai multe țări, care au început cu un pont de la un informator din Cisiordania și au dus la anchete în Iordania și Anglia, în timp ce anchetatorii urmăreau unde se află aceasta cu adevărat.

Moneda a fost returnată consulului general israelian în cadrul unei ceremonii cu iz de festivitate, într-un cadru oficial, eveniment care a avut loc la New York, în fața procurorului districtual din Manhattan. Întrega poveste este relatată pe larg în ediția de luni, 12 septembrie 2022, a New York Times.

Foto: wikipedia