Diverse

Sud-africanii cer returnarea „celui mai mare diamant din lume”, montat în sceptrul reginei

Sud-africanii cer returnarea „celui mai mare diamant din lume”, montat în sceptrul reginei

În Africa de Sud se fac cereri pentru ca cel mai mare diamant din lume să fie returnat după moartea reginei.

Marea Stea a Africii, sau Cullinan 1, face parte dintr-un diamant mai mare și a fost dăruit familiei regale după ce a fost extras în Africa de Sud în 1905 – când țara se afla sub dominație britanică.

În prezent, diamantul masiv este prins la capătul unui sceptru care a aparținut reginei.

Diamantul din sceptrul reginei/ Foto Getty

De la moartea reginei, săptămâna trecută, au apărut din ce în ce mai multe apeluri din Africa de Sud pentru ca diamantul să fie returnat, deoarece ei consideră că este al lor.

Vestea morții reginei a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, mulți oameni grăbindu-se să îi aducă un omagiu și să își exprime tristețea.

Cu toate acestea, în unele țări, a dus la discuții despre rolul monarhiei și despre rolul pe care aceasta l-a jucat în trecutul colonial al Marii Britanii.

În Africa de Sud au existat numeroase dezbateri în mass-media cu privire la cine deține Marea Stea a Africii, precum și alte pietre prețioase care au fost exploatate în țară.

Mai extreme au fost opiniile deputatului Mișcării Africane de Transformare (ATM) Vuyo Zungula, care consideră că Africa de Sud ar trebui să rupă legăturile cu Regatul Unit și să aibă o nouă constituție.

„Africa de Sud ar trebui acum să abandoneze Commonwealth-ul, să ceară despăgubiri pentru tot răul făcut de Marea Britanie, să elaboreze o nouă constituție bazată pe voința poporului din Africa de Sud, nu pe Magna Carta britanică, și să ceară returnarea întregului aur și a diamantelor furate de Marea Britanie”, a spus el, potrivit timeslive.co.za.

De asemenea, fostul secretar provincial al ANC din KwaZulu-Natal, Thanduxolo Sabelo, a declarat: „Mineralele din țara noastră și din alte țări continuă să fie în beneficiul Marii Britanii în detrimentul poporului nostru.”

„Rămânem într-o sărăcie profundă și rușinoasă, rămânem cu șomaj în masă și cu niveluri în creștere ale criminalității din cauza opresiunii și devastării cauzate de ea [Marea Britanie] și de strămoșii ei. Diamantul Cullinan trebuie să fie returnat în Africa de Sud fără întârziere.”

Peste 6.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer ca Marea Stea a Africii să fie returnată și pusă într-un muzeu din Africa de Sud.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, și-a prezentat condoleanțele după moartea reginei, dar mulți au spus că, în schimb, ar fi trebuit să ceară returnarea diamantului.

Cu toate acestea, se susține că diamantul a fost un cadou pentru familia regală.

Acesta a fost dăruit regelui Edward al Vll-lea în 1907 și „a fost trimis la Asscher din Amsterdam pentru a fi fentat, în 2008”, a declarat Royal Collection Trust.

Royal Asscher afirmă că diamantul Cullinan a fost tăiat în nouă pietre mari și 96 de bucăți mai mici. Cea mai mare dintre pietre a fost numită Marea Stea a Africii de către Regele Edward al VII-lea, care a numit și a doua cea mai mare piatră tăiată „Piatra Mai Mică a Africii”.