Lifestyle

Există suflete pereche! Cum să-ți manifestezi alesul

Suflete pereche

Tinerii se încred în suflete pereche mai mult ca niciodată.

Ideea că îți poți „manifesta” sufletul pereche „ridicându-ți vibrația”, care odată era de domeniul spiritualității New Age, este frecventă în rândul utilizatorilor de social media din generația Z.

A avut loc o schimbare culturală în modul în care colegii mei de 20 și 30 de ani și utilizatorii de social media din generația Z au început să vorbească și despre dragoste. În trecut, o despărțire era „spre binele tuturor”. Acum este „predestinată”. Pragmatismul în materie de relații a făcut loc la a nu te mulțumi cu nimic mai puțin decât „sufletul tău pereche”, care a fost „manifestat” prin vizualizări atente timp de luni de zile sau prin „metoda șoaptelor”. Ăsta e răspunsul internetului la telepatie, care face furori pe TikTok și YouTube.

Oamenii descoperă manifestarea și o predau altora

Corrina Taylor, o YouTuber și antrenoare de manifestare care folosește pseudonimul Corri T, a dat peste comunitatea de manifestare în 2020, când trecea printr-o despărțire de partenerul ei de acum. În chinurile suferinței, ea a găsit o bibliotecă de dimensiuni alexandrine de conținut pe YouTube, pe forumurile de chat și pe Instagram care promitea să te ajute să „îți manifești fostul iubit înapoi”. Conform instrucțiunilor primite de la armata de antrenori de spiritualitate fără licență de pe internet, Taylor a pornit un regim epuizant de exerciții mentale zilnice pentru a-și atrage fostul înapoi în viața ei.

„Am fost întotdeauna o persoană spirituală, dar am descoperit arta manifestării în timpul pandemiei”, îmi spune ea. „A deschis o cutie de viermi. M-am gândit, oh, Doamne, îl pot manifesta, îl pot face să mă iubească. Am făcut vizualizări, am făcut scenarii de manifestare [scriindu-mi intențiile și obiectivele ca și cum le-aș fi atins deja] și am scris afirmații în mod obsesiv timp de aproape un an întreg. Îmi dau seama, privind în urmă, că am fost nefericită. Îmi externalizam literalmente sentimentul de iubire de sine, dar ceea ce este nebunesc este că multe dintre aceste vizualizări chiar s-au adeverit. Mergi repede înainte câțiva ani și eu și fostul meu iubit locuim împreună și avem un copil.”

Până și celebritățile de top manifestează

Indiferent dacă credeți sau nu în manifestare, tutorialul de pe YouTube al Corrinei care detaliază modul în care și-a manifestat partenerul înapoi a adunat 62.000 de vizualizări de când l-a postat anul trecut. În ceea ce privește manifestarea în sine, un studiu recent realizat în Marea Britanie a arătat că 60% dintre persoanele intervievate cred în puterea de a-și dori ca visele lor să existe. Iar Kim Kardashian a fost recent prezentată în serialul The Kardashians scriind o „listă de manifestare”. Aceasta era umplutăcu calitățile și trăsăturile pe care dorea să le atragă la un potențial iubit.

Dr. Anna Machin, antropolog evoluționist, dă vina pe aplicațiile de dating. „Mulți sunt demoralizați de natura tranzacțională a aplicațiilor de dating”, explică Machin. „Acestea au promis ușurință în relații, dar în multe cazuri au făcut lucrurile mai dificile. Ele ne handicapează creierul, care nu a evoluat pentru a selecta un partener la distanță. Ar trebui să fim în cameră [cu oamenii]”.

Sentimentul de deconectare, spune Machin, îi poate determina pe mulți dintre noi să apeleze la spiritualitate pentru a încerca să își controleze mediul extern. „Atunci când nu putem controla ceva, iar dragostea este, în cele din urmă, destul de incontrolabilă, avem tendința de a ne îndrepta către mituri și povești pentru a ne ajuta să explicăm necunoscutul și să obținem un anumit control.”

Până și specialiștii în spiritualitate cred în cauza psihologică

O dorință sporită de control, potrivit astrologului Susan Miller, i-a determinat pe mileniali și pe cei din generația Z să caute predicții despre suflete pereche. Miller, printre ai cărei clienți se zvonește că se numără Cameron Diaz și Brad Pitt, explică faptul că astrologia poate fi folosită pentru a verifica compatibilitatea. Dar nu poate prezice dragostea.

„Tinerii care au absolvit facultatea după prăbușirea financiară și care, 11 ani mai târziu, au trăit pandemia, cred că lumea este un loc teribil de periculos”, spune ea. „Femeile, în special. Nu este atât de periculos pe cât cred ele că este. Dar atunci când cineva crede că se află într-un mediu incontrolabil, își dorește mai mult control, iar acest lucru include asigurarea soțului perfect”.

Este posibil ca experiența pandemiei să ne fi consolidat sentimentele de nesiguranță. Dar noțiunea unui ales mitic a fost perimată de milenii. În cartea sa, „Simpozionul”, Platon a emis ipoteza că toți oamenii aveau inițial două seturi de brațe și picioare. Dar după ce a amenințat autoritatea zeilor olimpieni, Zeus a pedepsit rasa umană aruncând un fulger pe Pământ. Ne-a rupt corpurile în două și ne-a condamnat la starea actuală de patru membre. Și la căutarea jumătății, desigur.

O problemă veche de secole

În 1822, poetul romantic Samuel Taylor Coleridge a inventat termenul „suflete pereche”. L-a creat pentru a descrie acea jumătate romantică. Într-o scrisoare, spune că „Pentru a fi fericit în viața de căsătorie… trebuie să ai un suflet pereche”. Din nefericire pentru Coleridge, căsnicia sa s-a dezintegrat rapid. Poetul și-a petrecut ultimul deceniu din viață trăind cu medicul său.

Steph Skarbek, în vârstă de 30 de ani, manager de producție din Londra, folosește un limbaj clar platonician. Când și-a întâlnit partenerul actual, spune ea, a simțit o conexiune cu el care a fost la limita „straniului”. „Inițial a fost vorba despre energia pe care o avea, foarte asemănătoare cu energia mea. Este dificil de explicat”, spune ea. „Am întâlnit pe cineva care gândește în același mod ciudat ca și mine și este ca și cum aș avea o altă versiune a mea. Este straniu”.

Există suflete pereche și flăcări gemene?

Jackie, în vârstă de 30 de ani, o fotografă din Londra, crede că partenerul ei este „flacăra ei geamănă”.  Spiritualitatea New Age descrie ca fiind o ființă vie al cărei suflet este cealaltă jumătate a ta, creând o chimie instantanee.

Machin explică faptul că sentimentul de a-ți găsi sufletul pereche poate fi atribuit sincroniei biocomportamentale. E un proces subconștient complicat de cartografiere a mișcărilor și expresiilor faciale ale altor persoane. „Există cu siguranță persoane care sunt mai compatibile cu tine și care se potrivesc mai bine decât altele. Fiecare persoană are cu siguranță o echipă de „aleși”, mai degrabă decât o singură persoană”, spune Machin. Dezminte astfel ideea că există o singură conexiune cosmică în fiecare dintre viețile noastre.

Fie că șoptiți o rugăciune sau scrieți o listă de manifestare, intenția, se pare, este aceeași: o dorință profundă de conexiune și certitudine. Acest articol amplu provine de pe pagina The Guardian.