Actual Politică

Suprataxarea contractelor de muncă part time rămâne în vigoare. De la 1 septembrie au dispărut 70.000 de locuri de muncă

Suprataxarea contractelor de muncă part time rămâne în vigoare. De la 1 septembrie au dispărut 70.000 de locuri de muncă

Românii care au contracte de muncă part-time nu mai au nicio scăpare. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care aprobă ordonanța 16/2022 privind modificarea Codului Fiscal. Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat menținerea suprataxării contractelor de muncă part-time.

Suprataxarea contractelor de muncă part time rămâne în vigoare. De la 1 septembrie au dispărut 70.000 de locuri de muncă

Parlamentarii USR și cei ai Forței Dreptei au cerut la dezbaterile în plen, eliminarea impozitării part-time, fără niciun rezultat. Și o parte dintre deputații PNL, printre care Raluca Turcan și Robert Sighiartău au susținut un amendament în acest sens.

Proiectul de aprobare a ordonanței a introdus o nouă modificare care stipulează că impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.

În varianta OUG 16/2022 dividendele erau impozitate cu 8%.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor care este decizională în acest caz. Proiectul de lege merge la promulgare.

PNL acceptă supraimpozitarea part-time. „E ultima dată când ascultăm de PSD”

Mai mulți deputați liberali au încercat, fără succes, să elimine supra-impozitarea contractelor part-time în Comisia de buget. Decizia politică din Coaliție era ca ele să fie menținute, chiar dacă liberalii nemulțumiți au susținut că este pentru ultima dată când ascultă de PSD.

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a cerut să se renunțe la supraimpozitarea contractelor part-time din motive constituționale, dar și economice.

„Dacă ați munci cu jumătate de normă și ați fi impozitat cu normă întreagă, ce ați simți?”, i-a întrebat Turcan pe membrii Comisiei.

Turcan a atras atenția că măsura va crește munca la negru, iar singurul beneficiu va fi că statul va încasa mai mulți bani la bugetul de asigurări sociale.

Punctul de vedere a fost completat de Robert Sighiartău. „Supra-impozitarea este o inepție”, a spus acesta.

„Nu se poate așa ceva. Este ultima dată când votăm așa ceva la dorința PSD”, a susținut deputatul Dan Vîlceanu.

Deputatul Oana Ţoiu: la  1 septembrie erau 180.000 de contracte, între timp au dispărut 70.000

Ideea eliminării supra-impozitării contractelor part-time a fost intens sprijinită și de aleșii USR. Claudiu Năsui a cerut reprezentanților ministerului de Finanțe să explice dacă există o altă țară în Uniunea Europeană în care se aplică un astfel de mecanism de impozitare.

Deputatul Oana Ţoiu (USR) a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre impozitarea contractelor part-time, că potrivit datelor pe care le au, ”în acest moment că au dispărut peste 70.000 de locuri de muncă care erau cu normă parţială”, principalul domeniu în care s-a produs acest fenomen fiind învăţământul.

”Noi ştim în acest moment că au dispărut peste 70.000 de locuri de muncă care erau cu normă parţială. Guvernul român a reuşit să dea afară peste 70.000 de oameni, din pix, diferenţa dintre iunie când au început consultările pe ordonanţă până în prezent”, a spus deputatul USR. Oana Ţoiu a precizat că nu este vorba de contracte care şi-au mărit norma.

Parlamentarul USR a mai spus că la  1 septembrie erau 180.000 de contracte, iar în jur de 100.000 de contracte part-time s-au mărit la normă întreagă şi 70.000 de contracte au dispărut.