Diverse

Tamatea,războinicul din Noua Zeelandă,comparat cu Peter Pan, e cunoscut de întreaga Planetă datorită dealului ce îi poartă numele

Tamatea,războinicul din Noua Zeelandă,comparat cu Peter Pan, e cunoscut de întreaga Planetă datorită dealului ce îi poartă numele
thelongestplacename.co.nz

„…acesta a fost o persoană reală. Cineva l-a comparat cu Peter Pan deoarece cânta la flaut” …

Aproape de gura râului Porangahau, din Noua Zeelandă, în cel mai sudic punct a Golfului Hawke, se află un loc (respectiv, un deal) care este renumit pe toate meridianele globului datorită faptului că poartă  cel mai lung nume de pe Planetă.

Denumirea acestei așezări desemnează un deal la poalele căruia stă scris cu litere de-o șchioapă „Bine aţi venit în Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaun gahoronukupokaiwhenuakitanatahu!”.

FOTO libertatea.ro

Această așezare a fost inclusă în Cartea Recordurilor Guinness ca având cel mai lung din lume.

Dar câte litere are localitatea cu cel mai lung nume din lume

Locul, un deal, are un nume dat în limba maori, limba nativă a populației băștinașe din Noua Zeelandă. Este vorba de denumirea neoficială, dar tradiţională şi istorică, în același timp, a acestui deal situat la 305 metri deasupra nivelului mării, în apropiere de Mangaorapa și Porangahau, la sud de Waipukurau,  între Hastings și Dannevirke, Noua Zeelandă.

Numele acestei așezari conține nu mai puțin de 85 de litere şi are legătură cu folclorul şi mitologia maorilor.

În ceea ce privește pronunția acestei denumiri, există mai multe versiuni. De exemplu, în „Guinness Book of Records” a fost înregistrată pronunția în limba engleză, cuvântul în acest caz fiind format din 92 de litere.

În traducere liberă, „Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaun gahoronukupokaiwhenuakitanatahu” înseamnă „Locul unde Tamatea, omul care avea genunchi mari, care urca și cobora munții, supranumit înghițitorul de munți care călătorea și care cânta din flaut pentru o persoană iubită”.

Însă, localnicii, dar și turiştii de pretutindeni folosesc denumirea prescurtată a dealului și anume Taumata sau Tamatea.

Potrivit localnicilor, denumirea dealului lor este mai ușor de pronunțat dacă aceasta este cântată.

Cine a dat cel mai lung nume de așezare din lume

Acest loc a primit numele de la Tamatea, un războinic și un lider faimos din Noua Zeelandă.

Potivit unei legende,  într-o zi, în timp ce călătorea prin districtul Porangahau, a dat peste un trib băștinaș, respectiv Ngati Hine (Hinetewai) . Iar pentru a-și putea continua călătoria, oastea lui Tamatea a trebuit să lupte împotriva membrilor acestui trib. În timpul luptei (cunoscută sub numele de Matanui), fratele lui a fost ucis. Tamatea a fost atât de îndurerat încât a rămas câteva zile în locul unde fratele său și-a pierdut viața. Se spune că în fiecare dimineață Tamatea urca pe deal și cânta la flaut (tradiționalul flaut maori) un cântec de jale asupra lui„Koauau”.

FOTO jocelynkelly.com

Astfel, maorii au vrut să denumească locul respectiv în onoarea războinicului neo-zeelandez și au ales ceea ce este acum denumirea dealului, potrivit libertatea.ro

La momentul actual, locul în care stătea în doliu Tamatea-pōkaiwhenua Ure Haea cu sute de ani în urmă, în sudul Golfului Hawke, se află pe un teren privat aparținând lui Ross Scott și soției sale Polly, pentru care locul sacru unde s-a așezat un legendar explorator maori are mult mai multă semnificație pentru el decât se știe. De aceea, soții Scott încearcă să atragă mai mulți oameni la locul sacru și să creeze locuri de muncă pentru maorii locali , scrie stuff.co.nz

„Acesta nu este o fantezie, acesta a fost o persoană reală. Cineva l-a comparat cu Peter Pan pentru deoarece cânta la flaut, unii oameni îl percep ca fiind așa, dar nu este. Dacă ar mai fi în viață astăzi, aș lupta și aș muri pentru această persoană. Lupt pentru el acum”, spune Ross.

Proprietarul de teren Ross Scott / FOTO stuff.co.nz