Diverse

Tatăl a dat în judecată mama copilului pentru că vroia să îl vaccineze împotriva coronavirusului. Ce prevede legislația 

Tatăl a dat în judecată mama copilului pentru că vroia să îl vaccineze împotriva coronavirusului. Ce prevede legislația 

Pandemia a împărțit societatea în două tabere – unii pro vaccinare, alții contra. Dar ce faci când ai în familie unul care zice da și altul ba.

Tatăl a dat în judecată mama copilului pentru că vroia să îl vaccineze împotriva coronavirusului. Ce prevede legislația

O mamă din Carintia (un stat federal sau Bundesland, situat în sudul Austriei), se gândea să-și vaccineze fiul (11 ani) împotriva coronavirusului, numai că tatăl băiatului nu a dorit același lucru, motiv pentru care a făcut plângere la Curtea Supremă. Bărbatul a cerut instanței să îi interzică prin decizie judecătorească femeii să nu vaccineze copilul fără acordul lui.

Tatăl a dat mama în judecată pentru a nu vaccina copilul.

Vaccinarea împotriva corona (așa numesc multe state virusul covid-19) a devenit un subiect extrem de polarizat pe parcursul pandemiei, în toate statele lumii. Vaccinarea obligatorie, care a fost introdusă pentru o perioadă scurtă de timp, a fost ulterior anulată, pentru că a provocat temeri și îngrijorări. Acesta a fost și cazul carintianului care a dat-o în judecată pe mama copilului său pentru a împiedica să recurgă la acțiune de vaccinare a acestuia.

Povestea familiei și vaccinului mult disputat

Mama băiețelului a povestit presei că ea nu era sigură și se tot gândea dacă să îi facă vaccinul copilului sau nu. Cei doi soți, tată și mamă trăiesc separați de ceva timp, așa că băiatul se află în grija mamei, dar fără a avea o decizie legală în acest sens. Tatăl a profitat de această nișă din familia lor și a avut dreptul legal de a depune plângerea la organele legislative austrice. Tatăl s-a adresat instanței în anul 2021.

Ce a decis intanța

A solicitat instanței să interzică mamei să vaccineze copilul fără consimțământul lui”,  a spus Gerold Rader, șeful Judecătoriei Villach, acolo unde era depus dosarul spre soluționare.

Instanța s-a pronunțat împotriva ideii tatălui. În încheierea acțiunii judiciare se arată că mama poate lua decizia de vaccinare deoarece băiatul se află în grija ei, zi de zi.

Decizia instanței districtuale a fost una definitivă din punct de vedere legal: „În cazul minorilor care nu sunt încă capabili să emită judecăți – ca aici – consimțământul unui părinte este suficient pentru a efectua vaccinarea”. Prin urmare, mama își putea vaccina fiul fără acordul tatălui.

Ce a făcut tatăl cu acțiunea respinsă

Bărbatul nu a vrut să accepte decizia tribunalului nici ”în ruptul capului”, așa că a depus contestație, care și aceasta a fost de asemenea, respinsă. Și pentru că nu era de acord cu decizia instanței, el a plecat mai departe, pentru a se ”lupta până în pânzele albe”, mai exact la Curtea Supremă de Justiției a statului austriac, dar se pare că și aici s-a lovit de o ușă închisă, pentru că decizia de la curtea inițială era una definitivă.

În declarațiile depuse la dosarul destul de stufos, bărbatul a arătat că fosta lui soție a fost întotdeauna „o mare susținătoare a vaccinării”.

Concluzie: Mama avea dreptul să ia singură decizie dat fiind faptul că minorul se află în grija ei, potrivit legilor naționale și internaționale. În plus, tatăl a mai fost acuzat și de faptul că a răspândit neadevăruri despre vaccin, pe care le-a inclus în litigiul juridic, motiv care i-a supărat și mai tare pe oamenii legii austrieci.