Actual Social

De ce în această perioadă se infectează cu coronavirus persoanele care au reuşit să evite boala timp de 2 ani şi s-au vaccinat 

De ce în această perioadă se infectează cu coronavirus persoanele care au reuşit să evite boala timp de 2 ani şi s-au vaccinat 
FOTO: rohealthreview.ro

În această perioadă, o întrebare pe buzele tuturor este „de ce se infectează cu virusul SARS-CoV-2, tocmai persoanele care au reuşit să evite boala timp de 2 ani şi chiar s-au vaccinat cu toate dozele”. Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, explică de ce se infectează cu coronavirus aceste persoane.

De ce în această perioadă se infectează cu coronavirus persoanele care au reuşit să evite boala timp de 2 ani şi s-au vaccinat

Medicul Emilian Popovici precizează că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile. La subvariantele BA 4 şi BA 5, un infectat confirmat infectează alte 16 persoane.

”Cum vedem în jurul nostru, tot mai mulţi dintre cei care au evitat infecţia timp de mai bine de doi ani şi care într-o măsură importantă s-au şi vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă aşa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile”, a scris pe Facebook, medicul Emilian Popovici.

Potrivit acestuia, variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane în jurul lui).

”Subvariantelor BA 4 şi BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) şi asta cred că explică tot!În fine, alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 şi BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior”, mai afirmă medicul.

Acesta apreciază că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar face apel la respectarea măsurilor individuale de protecţie.

Anterior, medicul a făcut apel la respectarea distanţei sociale, la purtarea măştii de protecţie, mai ales în zonele aglomerate şi în spaţiile închise şi la respectarea normelor de igienă a mâinilor.

Ce trebuie să facă persoanele infectate cu Covid-19 în vara anului 2022

După ce obțin rezultatele testelor pozitive pentru noul coronavirus, pacienții sunt împărțiți în două categorii: Asimptomatici și simptomatici.

Pacienții asimptomatici se vor izola la domiciliu și vor lua legătura cu medicul de familie, care îi va monitoriza pe o perioadă de cinci zile pentru cei vaccinați și șapte zile pentru cei nevaccinați sau trecuți prin boală de mai mult de trei luni.

Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare

În cazul pacienților simptomatici, dar care au manifestări clinice ușoare sau medii, vor fi izolați la domiciliu și monitorizați, la fel ca și în cazul asimptomaticilor. Cei care au manifestări puternice, sunt internați și vor fi oxigenați.

Pacienții simptomatici, dar care mai au și cel puțin doi factori de risc (ex: boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 1 și 2, obezitate, boli respiratorii cronice etc.) vor contacta serviciul de urgență prin 112 pentru a fi preluați și duși spre evaluare în centrele speciale, sau se vor deplasa individual, dar fără a folosi transportul în comun.