Lifestyle

Temperaturile ajung la 20 de grade astăzi! Frigul se întoarce săptămâna viitoare

meteo (Sursă foto: monden.ro)
sursa foto arhiva companiei

Astăzi, 1 decembrie, temperaturile se ridică semnificativ în țară, oferind o pauză plăcută de căldură după recentele zile reci. Cu toate acestea, bucuria acestei perioade calde va fi scurtă, deoarece Administrația Națională de Meteorologie avertizează că de duminică, 3 decembrie vremea se va răci din nou.

Potrivit previziunilor meteo, ziua de astăzi va fi caracterizată de o căldură neobișnuită pentru această perioadă a anului.

Temperaturile ajung la 20 de grade

Temperaturile vor varia între 4 grade Celsius în extremitatea de nord a Moldovei. Vor fi între 19-20 de grade Celsius în sudul Banatului, fiind cu aproximativ 8-10 grade peste media normală a zilei de 1 Decembrie.

„Există și posibilitatea ca, în special în zonele intracarpatice, să se acumuleze cantități de apă de 20-25 l/mp. În Mureș, în Munții Apuseni, dar și în nordul Carpaților Orientali, pot fi chiar valori mai mari, peste 40 l/mp. La altitudini mai mari de 1800 m, în masivele montane din nordul țării, este posibil să consemnăm precipitații mixte. Acestea vor fi asociate și cu rafale de vânt de peste 80-100 km/h”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu.

Elena Mateescu, directorul ANM, a avertizat cu privire la posibilele acumulări de apă. Aceasta a estimat că în zonele intracarpatice se pot acumula cantități de 20-25 l/mp. În același timp, în regiuni precum Mureșul, Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali aceste valori pot depăși 40 l/mp. La altitudini de peste 1800 m, în masivele montane din nordul țării, sunt așteptate precipitații mixte și rafale de vânt ce pot ajunge la peste 80-100 km/h.

Prognoza meteo indică o schimbare semnificativă a vremii începând de duminică, cu o răcire accentuată în regiunile intracarpatice. În aceste zone, temperaturile maxime nu vor depăși 5-6 grade Celsius. Minimele vor fi negative, coborând spre -11 grade Celsius în zonele depresionare. Pe litoral, valorile termice se vor situa la maxim 1-2 grade Celsius.

În următoarea săptămână, vremea va deveni rece în multe regiuni, oferind mai degrabă un aspect de toamnă târzie decât de iarnă. Ziua, temperaturile vor oscila între 2 și 8 grade Celsius, iar nopțile vor fi predominant reci. În a doua parte a săptămânii, este posibil să avem parte de un nou episod de ploi și ninsori.

Această schimbare bruscă a vremii reprezintă un avertisment pentru cei care se bucură de momentele de căldură, aducând o revigorare a perioadei reci în următoarele zile. Indiferent de acest tablou meteo, specialiștii recomandă precauție și adaptabilitate în fața variatiilor bruște de temperatură, potrivit SpyNews.