Categories: Social

Tensiune în cabinetul Ciucă. Protagonişti: Rafila şi Arafat

Protagoniştii primului scandal din Guvern sunt Raed Arafat şi Alexandru Rafila. Cel din urmă a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei, iar potrivit prevederilor documentului asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acuză că nu a fost informat despre acest proiect, ba mai mult, ministerul pe care-l conduce nu se află pe lista instituţiilor avizatoare.

Tensiune în cabinetul Ciucă. Protagonişti: Rafila şi Arafat

Neînţelegerile dintre cei doi au apărut încă de la numirea social democratului în fruntea Ministerului Sănătăţii. Încă de la audierile din Parlament, înainte de învestirea Guvernului Ciucă, Alexandru Rafila a dat de înțeles că Raed Arafat nu se va mai ocupa de gestionarea măsurilor anti-pandemice. Acesta a spus atunci că deși DSU „și-a făcut bine treaba”, măsurile sanitare ar trebui luate și asumate de Ministerul Sănătății și nu de altă instituție.

O altă neînţelegere dintre cei doi a avut loc în decembrie 2021, pe tema testelor PCR. Atunci Raed Araft a cerut ca toate persoanele care intră în ţară să prezinte un test PCR negativ. La rândul său, Rafila, proaspăt ministru al Sănătăţii s-a opus vehement acestei măsuri, susţinând că s-ar crea o adevărată nebunie, un haos de nedescris.

Rafila: Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii

Revenind la documentul MAI, pus în dezbatere publică, Alexandru Rafila susţine că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii. „Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a răbufnit Rafila referindu-se la documentul Ministerului de Interne.

Potrivit prevederilor documentului, „MAI îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne (…) asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă”.

„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă”, se mai arată în document.

Ministrul Sănătății reclamă că nu a fost informat despre ce se pregătește

Prevederile referitoare la coordonarea asistenţei medicale de urgenţă au stârnit nemulţumirea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, acesta susţinând că nu a fost informat despre elaborarea acestui proiect de lege.

„Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI, eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (…) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la România TV.

Potrivit ministrului, scoaterea Ministerului Sănătăţii de pe lista avizatorilor „arată că a fost o chestiune deliberată, nu a fost o chestiune întâmplătoare. Una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de urgenţă, de criză, de alertă şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”, a mai afirmat ministrul.

Întrebat dacă există vreo variantă de a accepta această propunere, Rafila a afirmat: „Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătăţii sunt responsabil pentru sistemul de sănătate”.

Roxana Toma

Recent Posts

Ce este praful saharian? Cum ne afectează respirația

În ultimele zile, zvonurile legate de praful saharian care a ajuns în România au generat…

o oră ago

Ce alimente conțin cei mai mulți aditivi? Există risc de cancer

Produsele din comerț conțin frecvent aditivi alimentari, în special cele care sunt ambalate. Aditivii sunt…

3 ore ago

Joia Mare 2024. De ce se vopsesc ouăle astăzi?

În Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Patimilor, gospodinele se dedică vopsirii ouălor,…

5 ore ago

Anumiți români se pot pensiona cu 20 de ani mai devreme! Care sunt condițiile

Conform noii legi a pensiilor, o anumită categorie de români va putea ieși la pensie…

13 ore ago

Cine sunt românii care scutiți de la plata taxelor? Există un termen limită

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus o veste bună pentru o anumită categorie de români:…

14 ore ago

Cutremur de 4,5 pe scara Richter! Au fost afectate 2 țări

Astăzi, pe 1 mai, a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter,…

15 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.