International

The Hill: Ajutorul oferit de Occident Ucrainei ar fi în beneficiul întregii lumi

Tancuri Bradley, sursa foto HotNews
sursa foto HotNews

După luni de zile în care au insistat că nu pot trimite tancuri occidentale în Ucraina, SUA și mulți dintre aliații săi au fost de acord luna trecută să facă acest lucru. Același model de amânare-apoi-angajare a întârziat anterior furnizarea de sisteme avansate de apărare aeriană, artilerie cu rază medie de acțiune și alte sisteme de armament vitale. A început din cererea ucrainenilor de avioane de luptă occidentale și de rachete cu rază mai lungă de acțiune care ar putea distruge depozitele de muniții aflate mai adânc în Ucraina ocupată.

David. A Super a realizat o analiză pentru publicația The Hill, în care evidențiază beneficiile pe care ajutorul oferit de Occident Ucrainei.

Trebuie să declarăm cu fermitate că obiectivul nostru este ca ucrainenii să își recupereze țara cât mai repede posibil. Și apoi ar trebui să luăm imediat toate măsurile necesare pentru a obține acest rezultat.

Se prevede o victorie a Ucrainei

În acest moment, este clar că ucrainenii vor câștiga războiul. Dar depinde de noi cât de mult va dura războiul, cât de mult va fi devastată țara și câți oameni vor muri de ambele părți. Dacă le dăm ucrainenilor ceea ce au nevoie pentru a bloca viitoarea ofensivă rusă și pentru a întrerupe liniile de aprovizionare rusești către sudul Ucrainei și Crimeea, acest război se poate încheia relativ repede, fără a-i forța pe ucraineni să ia cu asalt fiecare linie de apărare rusă de pe teritoriul lor.

Unii au întârziat să recunoască faptul că armata Rusiei este departe de puternicele armate sovietice care au zdrobit Germania nazistă acum aproape 80 de ani. Corupția masivă a golit-o de mult timp. Niciodată acest lucru nu a fost mai evident decât atunci când ucrainenii au reușit să scufunde nava amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră cu două rachete autopropulsate relativ puțin sofisticate: se pare că mai multe dintre sistemele de autoapărare ale navei nu funcționau.

În ciuda pierderilor uriașe din Ucraina, Rusia nu și-a desfășurat încă tancul său presupus a fi cel mai modern și mai puternic, Armata. Se pare că Armata funcționează doar atunci când nimeni nu trage în el. Se descurcă destul de bine la paradele militare – cu excepția momentului în care a trebuit să fie remorcat din Piața Roșie.

Rusia își trimite soldații în luptă cu puști ruginite, căști șubrede și comunicații de teren bazate pe telefoane mobile ieftine care le permit ucrainenilor să asculte.

Această corupție a forțat Rusia să se bazeze în mod covârșitor pe doar două puncte forte majore: un volum enorm de artilerie și o indiferență totală față de viețile umane, inclusiv față de cele ale propriilor soldați.

Atacurile rusești nu au influențat cursul războiului

Artileria masivă a Rusiei i-a permis acesteia să aplatizeze numeroase orașe și localități ucrainene. Făcând acest lucru, i-a privat pe apărători de acoperire, dar și-a bătut joc și de pretențiile rusești de a „elibera” Ucraina. Acest lucru i-a permis să avanseze pentru o perioadă de timp. Mai recent, însă, a rămas fără muniție, în parte pentru că rachetele occidentale le-au permis ucrainenilor să țintească depozitele de muniție rusești.

Nemaifiind în măsură să acopere zonele cu obuze, Rusia a recurs la atacuri cu valuri umane. Acestea implică adesea recruți neantrenați din minoritățile etnice ale Rusiei și condamnați eliberați condiționat pentru a lupta. Soldații săi profesioniști evaluează care poziții defensive ucrainene sunt mai puțin eficiente pentru a doborî atacatorii masivi și direcționează ofensiva ulterioară în consecință. Soldații răniți sunt lăsați să moară.

Obsesia Rusiei de nouă luni cu orașul Bakhmut, distrus și nesemnificativ din punct de vedere strategic, a costat multe mii de vieți, fără niciun rezultat. Deoarece ucrainenii își prețuiesc mult mai mult soldații, s-ar putea ca în cele din urmă să părăsească orașul dacă riscurile devin prea mari, dar pentru moment sunt mulțumiți să lase Rusia să se slăbească inutil.

Mai recent, Rusia a adăugat un al treilea avantaj: are prieteni în locuri joase. Dronele de teroare pe care le-a cumpărat de la Iran, în schimbul ajutorului acordat programelor de armament iraniene, au ucis mulți civili și au provocat daune grave rețelei electrice ucrainene. Cu toate acestea, ele nu au avut niciun impact asupra cursului războiului. Obuzele de artilerie pe care Coreea de Nord le-a furnizat au realizat mai multe, dar pot fi în continuare distruse în depozitele de muniție dacă ucrainenii au suficiente obuze proprii.

Ucraina a deținut în mod constant inițiativa de la sfârșitul verii. Ofensiva iminentă a Rusiei probabil că nu va schimba acest lucru pe termen lung. Dar chiar și atunci când sunt prost înarmați, prost pregătiți, prost motivați și prost conduși și chiar și atunci când tacticile lor sacrifică în mod deliberat multe vieți pentru un teritoriu redus, 500.000 de soldați mobilizați pot costa un număr semnificativ de vieți ucrainene. Iar ucrainenii probabil că vor ceda temporar o parte din teritoriu pentru a salva vieți și eficiență în luptă.

Occidentul poate aduce victoria Ucrainei

Dacă Occidentul ar fi furnizat mai devreme tancuri, ucrainenii ar fi putut să elibereze punctele de plecare pentru această ofensivă.

Unii s-au întrebat dacă ucrainenii pot recuceri Crimeea prin forță. Desigur, mulți experți cu o înțelegere depășită a armatei rusești au prezis că aceasta va cuceri Ucraina în câteva zile – și apoi au insistat că toate teritoriile luate de ruși au dispărut pentru totdeauna… doar pentru ca ucrainenii să recupereze deja jumătate din teritoriul pierdut.

De fapt, s-ar putea ca ucrainenii să nu fie nevoie să ia cu asalt Crimeea. Până în prezent, ei au recucerit trei zone mari de la Rusia: nordul Ucrainei, în jurul Kievului, Cernihivului și Sumy; estul Ucrainei, în jurul Harkovului; și sudul Ucrainei, inclusiv Kherson. Doar în una dintre cele trei – Harkov – ucrainenii au fost nevoiți să atace direct pozițiile rusești. În nord și în jurul Khersonului, ucrainenii au tăiat liniile de aprovizionare rusești fragile, forțând Rusia să se retragă singură.

Peninsula Crimeea este mult mai izolată și mult mai greu de aprovizionat decât nordul Ucrainei sau Kherson. Garnizoana rusă de acolo depinde aproape în întregime de câteva autostrăzi care traversează părți încă ocupate din sudul Ucrainei și de podul construit de Rusia peste strâmtoarea Kerch, care o separă de Rusia.

Odată ce vor sosi tancurile occidentale, ucrainenii vor fi bine poziționați pentru a întrerupe ruta de aprovizionare terestră la Melitopol, unde civilii locali sunt deja implicați în sabotaje ample împotriva ocupanților ruși. Iar în acel moment, rachetele cu rază medie de acțiune ar putea ajunge la podul Kerch. Ucrainenii au tot dreptul să îl doboare, deoarece cea mai mare parte a acestuia se află pe partea ucraineană a frontierei internaționale.

Singura întrebare este cât de mult îi lăsăm pe ucraineni să realizeze în ofensiva lor de vară.

Dacă ne angajăm acum să le dăm ucrainenilor suficiente tancuri pentru a acționa simultan în sud și în est, suficiente rachete cu rază lungă de acțiune pentru a-i împiedica pe ruși să aducă muniția nord-coreeană pe front și suficiente avioane de luptă pentru a-și proteja tancurile și a doborî dronele iraniene, ucrainenii pot recupera atât de mult din țara lor încât continuarea ocupației să înceteze să mai servească vreunui scop pentru Rusia, iar războiul să se încheie în cursul acestui an, a scris David A. Super pentru The Hill.

Notă redacție: Din respect pentru dumneavoastră, acest articol nu este însoțit de publicitate