International

Vești din ce în ce mai proaste pentru Vladimir Putin! Rusia va reduce masiv producția de petrol în martie

Petrolul din Rusia Sursa foto Financial Times
Sursa foto: Financial Times

Rusia va reduce producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi, sau aproximativ 5% din producție , în martie, a declarat vineri vicepremierul Alexander Novak, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești.

Prețul țițeiului Brent a crescut la aflarea veștii reducerii producției Rusiei, al doilea mare exportator de petrol la nivel mondial după Arabia Saudită, crescând cu peste 2,5% în cursul zilei, până la 86,6 dolari pe baril.

Rușii au ajuns într-un impas petrolier

„Începând de astăzi, vindem în totalitate întregul volum de petrol produs, însă, așa cum am declarat anterior, nu vom vinde petrol celor care aderă direct sau indirect la principiile ‘plafonării prețurilor'”, a declarat Novak într-un comunicat.

„În acest sens, Rusia va reduce în mod voluntar producția cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Acest lucru va contribui la restabilirea relațiilor de piață”.

Kremlinul a declarat vineri că Rusia a purtat discuții cu unii membri ai grupului de producători OPEC+ cu privire la decizia sa de a reduce producția. Novak a declarat ulterior că Rusia nu a avut consultări oficiale, deoarece reducerile au fost voluntare.

Doi delegați OPEC+ au declarat pentru Reuters că OPEC+ nu intenționează să ia nicio măsură după ce Rusia a anunțat reducerea producției de petrol.

În timp ce Rusia navighează prin labirintul de restricții pe care Occidentul le-a impus în încercarea de a-i sufoca veniturile din petrol, reducerea producției indică faptul că plafonarea prețului la produsele petroliere rusești a avut un oarecare impact.

G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit să interzică utilizarea asigurărilor maritime, a finanțării și a brokerajului furnizate de Occident pentru petrolul rusesc transportat pe mare la prețuri de peste 60 de dolari pe baril începând cu 5 decembrie, ca parte a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

De asemenea, UE a impus o interdicție privind achizițiile de produse petroliere rusești și a stabilit plafoane de preț începând cu 5 februarie. La rândul său, Rusia a interzis tranzacțiile care implică orice aplicare a mecanismelor de plafonare a prețurilor.

Reducerea producției

Ultima mare scădere a producției de petrol rusesc a avut loc în aprilie, când producția s-a prăbușit cu aproape 9%, în urma introducerii sancțiunilor occidentale din cauza Ucrainei. De atunci, Rusia a reușit să înființeze lanțuri logistice pentru vânzările sale de petrol, în principal în Asia.

Decizia Rusiei de a reduce producția de petrol a fost anunțată la doar nouă zile după ce un panel OPEC+, din care Rusia face parte, a aprobat actuala politică de producție a grupului de producători de petrol, lăsând în vigoare reducerile de producție convenite anul trecut.

„Rusia consideră că mecanismul de „plafonare a prețurilor” în vânzarea petrolului și a produselor petroliere rusești este o interferență în relațiile de piață și o continuare a politicii energetice distructive a țărilor din Occidentul colectiv”, a declarat Novak.

Purtătorul său de cuvânt a declarat ulterior că reducerile se vor referi doar la țiței, fără condensat de gaz, un tip de petrol ușor.

Producția de petrol a Rusiei a sfidat anul trecut numeroasele previziuni privind o scădere, crescând cu 2% până la 535 de milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi) datorită unui salt al vânzărilor către Asia, în special, către India și China.

Cu toate acestea, în urma unei serii de noi sancțiuni din partea Occidentului, Rusia se confruntă cu mai multe provocări în vânzarea petrolului, o sursă cheie de venituri pentru bugetul de stat, care a înregistrat un deficit de 25 de miliarde de dolari în ianuarie.

Volumele mai mici de exporturi au micșorat excedentul de cont curent al Rusiei cu 58,2%, până la 8 miliarde de dolari în ianuarie, comprimând rezervele de capital ale Rusiei într-un moment în care Moscova își intensifică cheltuielile bugetare.