International

Este oficial! Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei

tancuri sursa romaniatv.v1
sursa foto romaniatv

Rheinmetall şi Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft intenționează să recondiţioneze zeci de tancuri Leopard 1, pe care le-ar putea furniza Ucrainei dacă Kievul ar fi dispus să le cumpere.

”Pot confirma că a fost emisă o licenţă de export”, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Leopard 1 vor fi luate din stocurile industriale existente, vor fi reparate şi apoi trimise Kievului, potrivit Sueddeutsche Zeitung, care citează surse guvernamentale. Companiile Rheinmetall şi Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) vor să recondiţioneze zeci de tancuri Leopard 1 şi ar putea să le livreze Ucrainei, dacă Kievul va fi dispus să le cumpere, potrivit RomâniaTv.

Începând din 1965, au fost fabricate 4.700 de tancuri de luptă Leopard 1. Acestea sunt dotate cu un tun de calibru mai mic, de 105 mm, faţă de 120 mm al blindatelor de generaţia a doua Leopard 2. Această diferenţă de calibru pune o problemă în ce priveşte muniţiile, care nu sunt disponibile în cantitate suficientă. Puterea motorului tancului Leopard 1 (830 CP) este inferioară celei a Leopard 2 (1.500 CP), iar blindajele sale sunt de asemenea mai puţin performante decât ale succesorului său.

Răspunsul din Rusia

Germania poartă discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Gepard vândute Qatarului, pentru a le trimite la Kiev. Mai mulţi oficiali germani au discutat cu Ministerul de Externe din Qatar despre posibila achiziţie a celor 15 tancuri Gepard, pe care Doha le-a cumpărat pentru a securiza stadioanele la Cupa Mondială. Ziarul german susţine că Berlinul încearcă să obţină şi mai multă muniţie din Qatar. „Gepard s-au dovedit foarte bune în războiul din Ucraina. Dacă am putea obţine mai multe de la partenerii de aici, asta i-ar ajuta cu siguranţă pe ucraineni”, a declarat noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, citat de Süddeutsche Zeitung.
De asemenea și Vladimir Putin a comentat ajutorul militar anunțat de Germania pentru Ucraina, tancurile Leopard. „Cei care atrag țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia și cu atât mai iresponsabil declară acest lucru drept un fapt împlinit, cei care se așteaptă să câștige o victorie asupra Rusiei pe câmpul de luptă se pare că nu înțeleg că un război modern cu Rusia va fi complet diferit pentru ei. Nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem ceva ca răspuns, iar utilizarea vehiculelor blindate nu va pune capăt problemei”, a spus Putin, citat de TASS.