Social

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

tichete de masă Sursa foto Romania tv
sursa foto: arhiva companiei

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau șomere, fără a avea nevoie de un contract de muncă. Acest lucru este legal și posibil prin înscrierea pe platforma tichete.anofm.ro, unde pot alege din 34 de activități casnice, precum plimbatul câinilor, cumpărăturile sau spălarea mașinilor. O recentă Hotărâre de Guvern, publicată în Monitorul Oficial, a reglementat acest proces.

Guvernul a modificat Legea 111/2022 pentru a reglementa activitățile prestatorilor casnici și pentru a îndeplini obiectivele stabilite în PNRR. Prin această modificare, lista activităților casnice a crescut de la 25 la 34, incluzând și servicii de sprijin pentru persoanele dependente.

Tichete pentru activități casnice

Platforma tichete.anofm.ro permite achiziționarea de tichete pentru a plăti serviciile casnice ocazionale. Tichetele pot fi folosite pentru a remunera prestatorii casnici și oferă beneficii precum asigurări sociale și de sănătate, conferind astfel o anumită protecție socială.

Beneficiarii și prestatorii casnici pot utiliza platforma pentru a publica oferte și pentru a căuta servicii, facilitând astfel legătura între cerere și ofertă. Trei ghiduri sunt disponibile pe platformă pentru a oferi îndrumări: unul pentru beneficiarii casnici, unul pentru prestatori și un altul pentru angajatori.

Pentru a beneficia de asigurări sociale și de sănătate, prestatorii casnici trebuie să încaseze cel puțin 85 de tichete pe lună, echivalentul a 1.275 de lei. Fiecare tichet valorează 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuții pentru pensie și sănătate.

Pentru a oferi sau a primi servicii casnice prin această platformă, este necesară o convenție între prestator și beneficiar, care să stabilească condițiile muncii și plata în tichete. Timpul zilnic de lucru este limitat la 12 ore pentru adulți și 6 ore pentru tinerii între 16 și 18 ani.

Cei care doresc să câștige bani în plus, indiferent dacă sunt șomeri, pensionari, elevi, studenți sau angajați, pot folosi platforma pentru a oferi sau a primi servicii casnice. Platforma permite și angajatorilor să cumpere și să ofere tichete angajaților lor ca bonus sau primă. Dacă un angajator achiziționează cel puțin 600 de tichete într-un an, va primi gratuit 75 de tichete în anul următor.

Ce activități pot fi plătite

Activitățile casnice pentru care se pot folosi tichete includ întreținerea locuinței, grădinăritul, transportul de obiecte sau asistența pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilități.

Lista activităților acoperă și alte servicii precum:

– aranjarea și servirea mesei;
– curățarea/întreținerea piscinei;
– curățenia/igienizarea locuinței;
– călcatul rufelor;
– debarasarea și spălarea vaselor;
– hrănirea/îngrijirea animalelor de companie;
– plimbarea animalelor de companie;
– prepararea hranei;
– plantarea pomilor/arbuștilor;
– plantarea răsadurilor;
– realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
– recoltarea fructelor și legumelor;
– spălarea covoarelor;
– spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
– spălarea rufelor;
– spălarea și curățarea autovehiculelor;
– strângerea resturilor vegetale din natură, potrivit RTV.