Diverse

Ținând cont de vremurile actuale și viitoare, se caută soluții împotriva foametei. Una dintre ele se află în faza de testare

Ținând cont de vremurile actuale și viitoare, se caută soluții împotriva foametei. Una dintre ele se află în faza de testare
capital.ro

Este binecunoscut faptul că agricultura a fost cea care a schimbat omenirea. Astfel, Homo Sapiens a fost capabil să se hrănească singur mulțumită cultivării grâului, chiar dacă numărul indivizilor devenea tot mai mare. Grupurile care vânau în medii ostile și se puneau în pericol pentru a supraviețui s-au transformat în cârmuitorii planetei.

Și în tot acest timp, o specie de iarbă sălbatică, odinioară izolată într-o zonă restrânsă a Orientului Mijlociu, acum s-a răspândit și a acoperit întinderile din întreaga planetă. Ne referim la grâu, despre care chiar și istoricul Yuval Noah Harari (autorul cărții „Sapiens”) a scris: „Pe marile câmpii ale Americii de Nord, unde nici măcar o singură tulpină nu creștea acum 10.000 de ani, azi poți și merge sute de kilometri fără să întâlnești o altă plantă”.

Astăzi, grâul reprezintă 20% din totalul caloriilor pe care un om le consumă în fiecare zi. Dar, din cauza încălzirii globale, planeta noastră se va confrunta în viitor cu un val sever de căldură, secetă și incendii de vegetație care ar putea devasta culturile provocând foamete extremă.

Ce planuri au cercetătorii pentru viitor

În aceste condiții, pentru această criză iminentă, oamenii de știință cred că au identificat o soluție. În acest sens, echipa de la John Innes Centre din Norwich (din comitatul Norfolk, Marea Britanie) lucrează la un proiect care ar putea să acorde grâului mai multă rezistență în fața căldurii și a secetei.

Spania, țara pentru experimente

Deși astfel de eforturi s-au dovedit a fi extrem de anevoioase, acum sunt puse la punct mai multe teste pentru a reuși. În cadrul acestor teste, va fi plantat grâu (mai multe variante) modificat pe terenurile din Spania. Capacitatea acestor variante de grâu de a face față căldurii și Soarelui din Peninsula Iberică va demonstra dacă astfel de culturi modificate vor putea asigura hrana pentru miliardele de oameni de pe Pământ.

Se precizează că nu doar grâul este protagonistul unor astfel de revoluții din agricultură. Se au în vedere și alte plante de bază, precum orez sau cartof, care au fost, de asemenea, incluse în cercetări. Dar, grâul este cel considerat a fi lider în ceea ce a reprezentat revoluția agriculturii și a creat lumea modernă, așa cum scrie în bestsellerul internațional „Sapiens”, Harari .

Oamenii din 89 de țări depind zilnic de această plantă

La momentul actual, în lume sunt cultivate două tipuri de grâu:
  • unul pentru paste,
  • unul pentru pâine.

Iar, împreună, reprezintă un rol crucial în alimentația a aproximativ 4,5 miliarde de oameni.

Potrivit profesorului Graham Moore, genetician și directorul John Innes Centre, „dintre aceștia, aproximativ 2.5 miliarde de oameni din 89 de țări depind de grâu pentru hrana zilnică, deci observăm cât de vitale sunt culturile pentru oameni”.

Cu ce se confruntă cercetătorii

Una dintre problemele întâlnite de cercetătorii care încercau să îmbunătățească rezistența și productivitatea variantelor de grâu a fost complexitatea genetică a acestei cereale. În acest context, Moore a precizat că „oamenii au un singur genom care conține informațiile ADN-ului nostru. Dar grâul pentru paste are două genomuri diferite, iar cel pentru pâine are trei”.

Totuși, echipa a reușit să intervină asupra genelor și vor planta în Spania, pe terenurile de lângă Cordoba, variantele pentru a afla care din ele supraviețuiesc căldurii ridicate, citează descopera.ro.