Lifestyle

Toate gospodinele trebuie să știe! Trei greșeli pe care să le eviți când gătești pui

Pui, sursa foto JamilaCuisine
sursa foto JamilaCuisine

Puiul este un aliment folosit foarte des în bucătărie, și asta pentru că e este foarte versatil și gustos. Însă, în ciuda popularității sale, foarte mulți oameni nu știu modul corect de a prepara puiul, iar asta duce la un gust ciudat, și, mai mult, la riscuri de îmbolnăvire.

Clătirea puiului înainte de a fi gătit este una dintre cele mai mari greșeli culinare.  Puiul crud nu este steril, iar spălarea, clătirea sau înmuierea nu va ucide bacteriile. Există, de asemenea, o șansă bună să stropiți sau să împrăștiați germenii periculoși în toată bucătăria, contaminând chiuveta, suprafața de lucru și ustensilele, împreună cu orice alte alimente care ar putea fi în cale. Data viitoare uscați puiul cu prosoape de hârtie. Nu vă faceți griji! Căldura mare de care este nevoie pentru a-l găti va ucide și germenii.

Ce greșeli trebuie să eviți

O altă greșeală este folosirea exclusivă a pieptului dezosat și fără piele. Motivul? Pentru că bucățile de piept sunt foarte subțiri și sfârșesc prin a deveni uscate și fibroase în rețete cu durată lungă de gătire, cum ar fi tocănițele și mesele la slow-cooker.

În viitoarea dumneavoastră rețetă încercați delicioasele copănele, sau, dacă preferați pieptul, optați pentru cel cu  piele și os, și aveți grijă să nu-l gătiți prea mult. Dacă aveți dubii, luați o bucată din oală și folosiți un termometru instant pentru a testa. Gătiți doar până la o temperatură internă de 73 de grade C și carnea va fi fragedă și suculentă. Dacă puiul este gata înainte de restul ingredientelor, scoateți-l și puneți-l deoparte. Adăugați-l din nou în farfurie la sfârșitul gătitului, doar atât cât să se reîncălzească.

De asemenea, și marinarea pentru o perioadă prelungită este dăunătoare puiului. În acest caz, o marinare mai lungă nu echivalează cu o mâncare mai aromată. Atunci când o marinată conține suc de lămâie, lime sau portocale, acidul citric descompune carnea în timp, făcând-o moale sau făinoasă atunci când este gătită.

Pe viitor, marinați timp de maxim două ore atunci când sunt implicate citrice. (Amintiți-vă, de asemenea, că acidul poate reacționa cu metalul, așa că păstrați la frigider în recipiente sau pungi de depozitare din plastic). În mod similar, atunci când puiul este înmuiat în lapte bătut sau marinat cu iaurt pentru prea mult timp, acidul lactic și enzimele îl pot prea înmuia.

Aveți grijă la cum așezați puiul în tigaie

Când gătiți pui aveți grijă ca bucățile să nu fie îngrămădite în tigaie. Când bucățile sunt atât de îngrămădite încât aproape se suprapun, vor fi greu de manevrat în tigaie și nu se vor găti uniform. Fiecare bucată are nevoie de spațiu suplimentar, altfel puiul se va aburi în propriile sucuri în loc să se rumenească. Iar dacă ceea ce căutați este o piele crocantă, supraaglomerarea este, de asemenea, inamicul dumneavoastră: aveți nevoie de o căldură uniformă, care să fie doar suficient de mare pentru a face grăsimea să se topească și să caramelizeze sucurile.

Pe viitor aveți grijă să tamponați foarte bine puiul, mai ales dacă este vorba de piele. (Unii bucătari pun la frigider puiul cu piele neacoperit timp de câteva ore pentru a-l usca la aer, ceea ce ajută pielea să devină foarte crocantă). Folosiți o tigaie suficient de mare pentru ca bucățile să nu se atingă. Adăugați suficient ulei cât să acoperiți fundul tigăii și încălziți-o la foc mediu preț de 1-2 minute.  Asezonați puiul pe toate părțile cu sare și piper și lăsați-l să se gătească nestingherit. Puiul se va lipi ușor la început, dar lăsați-l așa – în curând veți vedea cum începe să se producă magia aurie. Când bucățile sunt rumenite uniform pe o parte, întoarceți-le și repetați, potrivit CNN.