Diverse

Topul lucrurilor inedite și puțin știute despre România. Veți fi uimiți când le aflați

Topul lucrurilor inedite și puțin știute despre România. Veți fi uimiți când le aflați
youtube.com

Desi România este o țară bogată în cultură și tradiții, iar pe plan turistic este cunoscută datorită poveștii Contelui Dracula și a satelor transilvănene care și-au păstrat obiceiurile și traiul simplu de altadată, sunt, totuși câteva lucruri mai puțin știute despre țara noastră care s-ar putea să vă surpindă.

Cele mai inedite lucruri mai puțin știute despre România

În afară de singura cetate locuită din Europa, respectiv Castelul Bran și Rezervația Delta Dunării, România se mândrește cu numeroase reușite pe plan european și internațional.

Astfel, informații cu privire la istoria românilor și legate de locuri din România care sunt unice și mai puțin cunoscute sunt prezentate în cele ce urmează.

 În România a fost pusă în circulație cea mai mică bancnotă din lume

În anul 1917 a fost pusă în circulație o bacnotă românească care avea dimensiunile de 27,5, respectiv 38 de milimetri… Este vorba de o bacnotă de 10 bani românească din 1917, cea mai mică bancnotă din lume!. Această bacnotă a fost emisă de Regele Ferdinand I și a intrat în Cartea Recordurilor.

Ziarul românesc “Zimbrul și Vulturul” este cel mai scump ziar din lume

Ziarul “Zimbrul și Vulturul”, este un exemplar românesc care datează din 1858, iar în anul 2007 a fost achiziționat cu suma de aproximativ 800.000 euro, fiind astfel cel mai scump ziar din lume… Valoarea acestui ziar a fost determinată de cele 8 timbre din cea de a 2-a emisiune Cap de Bour, aplicate pe prima pagină.

FOTO cartearecordurilor.ro

România găzduiește singurul muzeu dedicat aurului din Europa

Singurul muzeu dedicat aurului din Europa se află în Europa. Muzeul aurului se află în Brad și se mândrește cu aproape 2.000 de exponate din aur aduse din toate colțurile lumii. România este totodată recunoscută pe plan european ca fiind țara cu cele mai multe resurse de aur.

Tot în România se află și cea mai înaltă sculptură din piatră

În județul Mehedinți, România se găsește cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Statuia îl întruchipează pe regele dac Decebal și are o înălțime de 55 de metri. Statuia lui Decebal este una dintre cele mai mari atracții turistice din vestul României și este păstrată într-o stare excelentă până în zilele noastre.

Cea mai îngustă stradă din Europa

În Brașov, România se găsește o stradă care are lățimea de aproximativ 1.20 de metri. Este vorba de Strada Sforii este cea de-a 3-a cea mai îngustă stradă din Europa și are 80 de metri lungime. Tot în Brașov poate fi văzută și cea mai mare orgă din Europa aflată într-o capelă în interiorul Bisericii Negre.

Orga-unicat din Europa,Brașov, România. FOTO casastiti.ro

Biserica din lemn cea mai înaltă din lume

Cea mai înaltă biserică din lemn din lume este găzduită de România. Lăcașul de cult se găsește în Maramureș, se numește Mănăstirea Săpânța-Peri și are 78 de metri înălțime. Frumusețea așezământului este dată de detalii și de liniștea care o înconjoară, potrivit Playtech.ro

Primul oraș iluminat electric din Europa

Primul oraș din Europa continentală care a avut străzile illuminate electric a fost Timișoara. Evenimentul a avut loc pe 12.11.1884 când, în Timișoara, au fost aprinse 731 de lămpi electrice, o premieră în Europa, lucru care a transformat orașul de pe Bega în primul oraș iluminat electric din Europa. Pe timp de noapte, până şi cele mai înguste străduţe au devenit puncte luminoase pe harta oraşului, datorită lămpilor incandescente cu filamentul din cărbune, sporind protecţia dar şi confortul celor care se plimbau.

În București, România are una dintre cele mai dense rețele de transport

Rețeaua de transport de suprafață din București este una dintre cele mai dense din Europa, transportând aproximativ 2 milioane de pasageri în fiecare zi.

Singurul papirus întreg din Europa

Singurul papirus întreg din Europa a fost descoperit în România. Acesta este scris în greaca veche, datează din secolul al IV-lea î.Hr și a fost descoperit la Mangalia în 1959. Papirusul a fost trimis în același an la Moscova pentru restaurare și conservare și pentru a fi descifrat. A fost returnat României în anul 2011.

Limba noastră maternă, româna, are 1.700 de ani vechime

Aproximativ 1.700 de ani vechime are limba română. Că-i veche n-ar fi cine știe ce motiv de lauri, dar e veche în acel fel în care, de-am călători în timp în Țara Românească acum 600 de ani, nu ne-ar fi deosebit de greu să înțelegem ce le spunea unul ca Mircea cel Bătrân ostașilor săi. Poate vă pare de la sine înțeles, dar adevărul e că foarte puține limbi din lume și-au păstrat „trunchiul” întreg. De exemplu, limba lui Shakespeare sau cea a lui Napoleon  nu se pot lăuda cu așa o stare de conservare, potrivit sursei citate.