Lifestyle

Topul țărilor cu cei mai mulți milionari. Cine ocupă poziția fruntașă

Antena 3 CNN
FOTO: Antena 3 CNN

Numărul persoanelor care au în conturi mai mult de un milion de dolari a scăzut anul trecut cu aproximativ 3,5 milioane până la 59,4 milioane.

Dacă îi punem laolaltă pe toți bogații Statelor Unite am aduna o populație cât a României. Franța, care se mândrește cu faimoasa Coastă de Azur, reședința bogaților, ocupă un surprinzător loc trei cu aproape 3 milioane de oameni care dețin active și conturi bancare mai mari de un milion de dolari.

5% din populația bogată a lumii se află în Franța

Cu cei 2,8 milioane de milionari, ehivalentul a 5% din populația milionară a lumii, Franța a depășit Japonia care momentan se află pe locul IV cu 2,7 milioane de milionari. Dar, chiar și în aceste condiții, Franța se află cu mult în spatele ocupantei locului 2 respectiv 1 revendicate de China și Statele Unite. America rămâne lider absolut la acest capitol cu 22,7 milioane, mai mult decât populația țării noastre. Milionarii din China și SUA însumează aproape 40% din populația bogată a lumii.

Individual, China are 10,5% din totalul mondial al bogaților, altfel spus, 6,2 milioane de chinezi au în conturi peste un milion de dolari. Din categoria țărilor europene incluse în acest clasament mai fac parte Germania pe locul 5 cu 2,6 milioane de bogați și Marea Britanie pe următoarea poziție cu 2,5 milioane urmată îndeaproape de Canada.

Pe următoarele trei poziții se află Australia, Italia, Coreea de Sud și Țările de Jos. Treapta a 10-a este ocupată de Spania urmată în mod surprinzător de Elveția. În podifa tendințelor globale, numărul milionarilor în dolari este în scădere, mai puțin în Franța unde numărul milionarilor este unul constant, de fapt a crescut cu 25% în 2022 față de anul precedent.

Numărul milionarilor a scăzut

Raportal la nivel global, numărul milionarilor a scăzut în 2022 cu 3,5 milioane până la 59,5 milioane. Statele Unite are cu 1,8 milioane mai puțini milionari în timp ce în Japonia și Marea Britanie numărul acestora a scăzut cu 466.000 respectiv 439.000. Principalul motiv pentru care numărul bogaților a scăzut constă în „scăderea averii medii și a abandonării activelor financiare”, potrivit unui raport al băncilor elvețiene Credit Suisse și UBS.

Statele în care numărul persoanelor bogate a crescut le poți număra pe degete și în principal este vorba de Norvegia cu un plus de 104.000, Iran și Brazilia cu 120.000. Studiul anual efectuat de Credit Suisse și UBS a analizat și persoanele ultra-bogate, adică antreprenorii care dețin active de peste 50 de milioane de dolari.

Și la acest capitol Statele Unite ocupă de departe prima poziție. Mai mult de jumătate din bogații lumi își au reședința în SUA, adică 123.870 de persoane. China se află pe locul doi cu doar 32.910 persoane care au în conturi peste 50 de milioane de dolari urrmată de Germania cu 9.100 și de India cu 5.480. Locurile 5 și 6 revina Canadei și Rusiei cu 4.560 respectiv 4.490 de persoanei, în timp ce Franța ocupă abia locul 9 cu 3.890 de milionari cu active de peste 50 de milioane de dolari, potrivit Realitatea.