Culinar

Tortul Napoleon, creat pentru a sărbători victoria Rusiei împotriva lui Bonaparte. Video

Tortul Napoleon, creat pentru a sărbători victoria Rusiei împotriva lui Bonaparte. Video

Tortul Napoleon este inspirat din bucătăria rusească. Are și el povestea lui. Este ideal pentru sezonul canicular, deoarece are un efect răcoritor și energizant, totodată.

Tortul Napoleon, creat pentru a sărbători victoria Rusiei împotriva lui Bonaparte. Video

Tortul Napoleon este un tort deosebit, prin finețea și eleganța straturilor dintr-un fel de foietaj, combinate perfect cu o cremă ușoară, delicioasă. Se spune că rețeta acestui tort a fost inventată în prima jumătate a secolului 19. Tortul a fost creat pentru a sărbători victoria Rusiei împotriva lui Napoleon Bonaparte din 1812.

Este un tort extrem de popular în Rusia, unde la celebrarea a 100 de ani de la victorie, au fost realizate și servite chiar în plină stradă, gratuit, sute de porții din celebrul tort.

În zilele noastre, tortul Napoleon este savurat de oameni din întreaga lume, fiind un adevărat deliciu, pe care îl putem savura în cofetăriile și restaurantele din întreaga lume.

Ideal pentru sezonul cald și chiar canicular deoarece are un efect răcoritor, dar și energizant.

Vom descrie rețeta acestuia în cele ce urmează, dar ideal ar fi să vedeți video și să urmați instrucțiunile pas cu pas. Rezultatul final va fi unul de-a dreptul fascinant, pentru noi înșine, dar și pentru cei dragi. Acest tort permite să puneți mai puțin zahăr. Cu cât este mai puțin dulce, cu atât e mai bun.

Felia seamănă cu pălăria lui Napoleon

Rețeta este realizată dintr-o multitudine de straturi din foi de aluat fraged. Aceste straturi sunt separate între ele cu o delicioasă cremă de vanilie. La exterior tortul este îmbrăcat într-un strat subțire de cremă și presărat cu bucăți fine din foi mărunțite. 

Se spune că multitudinea de straturi din foi ar reprezenta armata franceză ‘’La Grande Arme’’. Aspectul  triunghiular al feliei de tort se aseamănă cu forma pălăriei lui Napoleon. Iar decorul din foi mărunțite care îmbracă tortul, ar simboliza zăpada rusească ce a îngenunchiat forța armatei franceze. Foile și crema acestui tort sunt asemănătoare cu foile și crema rețetei de cremșnit.

Ingrediente

 • Aluat pentru 12 foi cu diametrul de 24 cm:
 • 400 gr unt cu peste 82% grăsime
 • 800 gr făină
 • 2 ouă medii
 •  3 linguri  de coniac
 •  1 lingură de oţet
 •  150 ml apă rece
 •  1 linguriță de sare
 •  Pentru crema de vanilie:
 •  8 gălbenușuri de ouă medii
 •  1500 ml lapte
 •  300 gr zahăr
 •  200 gr făină
 •  250 g unt 82 % grăsime
 •  2 lingurițe esență de vanilie

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului pentru foile fragede.

Amestecăm cele două ouă cu sarea până devin spumoase. Adăugăm coniacul, oțetul și apa rece și omogenizăm bine compoziția.

Va fi ceruntă făina într-un bol încăpător, adăugăm untul rece tăiat în cuburi și amestecăm aceste două ingrediente, până obținem niște firimituri, folosind vârfurile degetelor. Apoi adăugăm compoziția de ouă și frământăm rapid, un aluat ușor moale, dar nelipicios.

Ne mișcăm rapid să nu se topească untul, pentru a obține foi fragede și sfărâmicioase.

Modelăm aluatul mai întâi sub formă de rulou. Apoi îl împărțim în 12 părți, aproximativ egale și le modelăm în forme sferice. Le acoperim cu folie și le dăm la rece pentru 30 de minute.

Între timp, pregătim crema de vanilie. Punem laptele într-un vas, la fiert. Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul, până obținem o compoziție spumoasă.

Adăugăm făina și puțin lapte rece și omogenizăm amestecul. Se toarnă în fir subțire laptele fierbinte peste compoziția de ouă, amestecând intens până la omogenizare. Apoi fierbem crema la foc mediu, amestecând în ea continuu, până devine consistentă, dar nu se îngroașă ca alte creme. Este o cremă ușor mai fluidă.

Ridicăm vasul de pe foc și adăugăm untul tăiat în cuburi și esența de vanilie. Amestecăm până se topește tot untul și se încorporează uniform în cremă. Acoperim crema cu o folie alimentară, ca un capac și o dăm la rece.

Coacerea foilor

Pornim cuptorul la 180 de grade. Scoatem câte o sferă de aluat de la rece și o întindem într-o foaie subțire, cu ajutorul sucitorului. O transferăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Cu ajutorul unui inel metalic de 24 cm diametrul, decupăm un cerc din foaia de copt. Înțepăm foaia din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Coacem foaia împreună cu marginile rămase, până se rumenește frumos. Marginile ne vor fi utile la decorarea tortului. Nu uităm să o înțepăm din loc în loc cu o furculiță, pentru a-și păstra forma în timpul coacerii, altfel se umflă pe alocuri și nu mai iese dreaptă. Procedăm la fel cu toate cele 12 foi.

Construcția tortului

Prima foaie de aluat se întinde pe platou, unsă cu două-trei linguri de cremă. Apoi, așezăm peste cremă a doua foaie și o presăm ușor, apoi întindem iar două-trei linguri de cremă. Procedăm la fel până se termină foile de aluat, având grijă să păstrăm cremă și pentru decor.

Îmbrăcăm tortul de jur împrejur și deasupra cu crema oprită și presărăm peste el marginile foilor coapte, sfărâmate. Opțional, folosim și căpșuni la decorare, pentru o pată de culoare. Abătându-ne puțin de la rețeta clasică, putem chiar presăra prin cremă cuburi mici de căpșuni, ușor strivite.

Dăm tortul la rece de pe o zi pe alta, apoi îl putem secționa. Doar rece fiind, el se taie perfect și straturile, bine închegate, se văd foarte frumos. Despre gust nici nu mai vorbim, se topește în gură. Poftă bună!

Foto: retetefeldefel/video: youtube