Social

Tot ce trebuie să știe cei care folosesc vouchere sociale. Ce nu au voie să cumpere

Tot ce trebuie să știe cei care folosesc vouchere sociale. Ce nu au voie să cumpere

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, persoanele care au primit carduri sociale trebuie să fie extrem de atente ce cumpără. În cazul în care vor să achiziționeze tutun sau alcool, fie vor primi amenzi usturătoare, care pot ajunge până la suma de 6500 de lei, fie acestea vor fi blocate.

„Dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure”

Ministrul spune că, în cazul în care oamenii nu vor înțelege și situația va degenera, atunci e posibil să fie retrase cardurile sociale. „Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. (…)

Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a anunţat ministrul, potrivit infofinanciar.

Cardul poate fi folosit doar de către deținător

Pe de altă parte, autoritățile au anunțat că sub nici o formă cardul nu va putea fi folosit de altcineva decât de deținătorul acestuia.

Dacă acesta nu se poate deplasa din diverse motive poate înmâna cardul alături de buletinul de identitate unei persoane din familie. Odată cu luna septembrie, s-au schimbat condițiile de acordare a cardurilor, iar mai multe categorii de persoane au putut intra în posesia acestora.

Cine poate beneficia de un card social

Din categoria persoanelor eligibile pentru carduri sociale sunt pensionarii care au venituri lunare nete proprii mai mici sau egale cu 1500 de lei, precum și persoanele care au un grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1500 de lei.

De asemenea, vor primi carduri sociale familiile cu cel puțin doi copii, care au venituri mai mici sau egale cu 600 de lei, dar și familiile monoparentale cu venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 de lei. Nu în ultimul rând, au acces la carduri sociale persoanele fără adăpost și familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Sursă foto: adevărul