Lifestyle

Tot ce trebuie să știi despre Sfinții Împărați Constantin și Elena! Protectorii primilor creștini

Tot ce trebuie să știi despre Sfinții Împărați Constantin și Elena! Protectorii primilor creștini
Credit imagine: observatornews.ro

Ziua de 21 mai este o zi de sărbătoare pentru toți creștinii, precum și una dintre cele mai importante zile onomastice din întreg calendarul creștin-ortodox. Perechii mamă-fiu i se datorează încetarea persecuțiilor sângeroase la adresa creștinilor. În timpul domniei lui Constantin, creștinismul a devenit o religie tolerată în Imperiul Roman, iar câteva zeci de ani mai târziu, ea a ajuns să fie chiar religia oficială a acestui imperiu.

În România, Biserica Patriarhală poartă hramul acestor doi sfinți care și-au folosit influența pentru a salva unii dintre primii creștini de la o soartă sângeroasă. Așadar, cel mai important lăcaș de cult de pe teritoriul țării noastre se află sub patronajul Împăratului Constantin și al mamei sale, Elena.

Istoria Sfinților Împărați

În secolele al III-lea și al IV-lea  din era noastră, a fi creștin era încă un risc pe care mulți credincioși și-l asumau. Era dioclețiană, încheiată la 1 mai 305, a marcat sfârșitul celei mai sângeroase persecuții pe care au îndurat-o cei care credeau în statutul divin al lui Hristos. În anul 305, Constanțiu, tatăl Sfântului Constantin, a urcat pe tron, însă domnia sa a durat doar un an. În urma unor conflicte la nivelul conducerii romane, care în acel moment era o tetrarhie, fiul lui Constanțiu a reușit să-și asume în cele din urmă domnia. Și-a asumat statutul de unic conducător în anul 324.

Deși unul dintre conducătorii Imperiului Roman încă din 306, Constantin s-a creștinat abia în 312 – în prima parte a vieții, el credea în vechii zei. Epifania sa religioasă a avut loc atunci când a văzut un semn al crucii pe cer, precum și inscripția „In hoc signum vinces”, adică „În acest semn vei birui”. După convertirea sa la creștinism, și-a învins principalul rival, pe Maxențiu.

Din anul 313, Constantin a oprit persecuțiile împotriva creștinilor. Deși creștinii nu mai erau persecutați fățiș, ei erau văzuți drept marginali. Tetrarhia dinaintea lui Constantin era, totuși, politeistă.

Detalii incredibile despre domnia lui Constantin

Dar Constantin s-a declarat trimisul Dumnezeului unic pe Pământ. Prin prezența lui pe tron și prin domnia sa înfloritoare, creștinismul a început să se generalizeze pe teritoriul Imperiului Roman. Din 324, de când Constantin a devenit unic împărat, situație care nu se mai întâlnise din 285, gloria sa a crescut și mai mult, iar creștinismul a avut o și mai largă răspândire. În 325, s-a ținut primul Sinod Ecumenic. Astfel, în timpul domniei lui Constantin s-au scris primele rânduri din Crez!

La rândul ei, Împărăteasa Elena și-a asumat credionța creștină. Ea este asociată cu descoperirea crucii lui Hristos de pe Dealul Golgota și cu ctitorirea a numeroase biserici, conform Realitatea.

Teodosie cel Mare, care a domnit între 379 și 395, a mers pe urmele antecesorilor săi și a transformat creștinismul în religia oficială a Imperiului.